Fájdalomcsillapítás gyógyszer nélkül

Vágólapra másolva!
Fájnak az izmaid egy keményebb edzést követően? Vagy éppen a sok hajolgatástól hasogat a hátad? Feszül a nyakad a rengeteg teendő miatt? Ilyen esetekben feltétlenül szükséged lehet valamilyen gyors és hatékony fájdalomcsillapítóra. Ahelyett azonban, hogy egyből a gyógyszeres szekrényhez rohannál és bekapnál egy pirulát, próbálj meg először kemikáliák nélkül, természetes módon elűzni fájdalmat! A következőkben adunk egy-két tippet arra, milyen fájdaloműző szereket és módszereket alkalmazhatsz.  
Vágólapra másolva!

Fájdalomért az érzőidegek a felelősek. Amikor sérülés történik a testeden, a sejtekből olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek a fájdalmat érzékelő receptorainkhoz kapcsolódva kiváltják az ingerületet, ami aztán az idegeken keresztül a gerincvelőn át az agyba jut. A gyógyszerek arra törekednek, hogy különféle kémiai anyagok segítségével megszakítsák ezt az "utat", így szüntetve meg a fájdalmat.


Kapszaicin a méregerős fájdalomcsillapító

Amennyiben szeretnéd elkerülni a gyógyszereknél gyakori nem kívánt mellékhatásokat, hasonlóan működő anyagot találhatsz a természetben is, például a chili paprikában, amelyet régóta alkalmaznak különféle ízületi bántalmakra. A benne található kapszaicin célba veszi és megszünteti az izom fájdalmakat, valamint az ízületi panaszokat, ugyanis a kapszaicinben található aktív komponens érzéketlenné teszi a receptorokat akár 3-5 hétre is. A hagyományos szájon át történő fogyasztás mellett használhatunk kapszaicin tartalmú krémet, amely célzottan alkalmazható a problémás területeken. A hazai piacon forgalomban lévő krémek közül néhány például sok más természetes hatóanyag mellett kapszaicint is tartalmaz.


Ízületi fájdalmakra cseresznyemag

Ízületi bántalmakra hatékonyan alkalmazható még hideg-meleg borogatást, amelyhez kiváló eszköz az úgy nevezett a cseresznyemag párna. Dobd be a fagyasztóba vagy a mikróba egy párnácskát, majd helyezd rá a fájó pontokra. A magok ugyanis segítenek a hát, fej, a váll, nyak fájdalmainak enyhítésében is, továbbá általa stimulálhatjuk a talp akupresszúrás pontjait. Akár házilag elkészíthető, de ha éppen nincs cseresznye szezon, akkor a drogériákból beszerezhető. Hasonló hatásmechanizmussal alkalmazható a kukorica magos zacskó is, melyet ha egy percig melegítesz mikrohullámú sütőben, akkor órákig képes megőrizni a meleget.


Lehetőségek a fűszeres polcról

A természetben található gyógynövények közül fájdalomcsillapításra alkalmazható a kurkuma, amely a curry egyik alkotó eleme. Természetes kurkumin forrás, amit többek között reumás fájdalmakra használhatunk nagy hatékonysággal. Emellett a kurkumin ismert gyulladásgátló, antioxidáns, vírus és gombaölő hatásairól. Indiában szinte minden ételbe kerül kurkuma, fűszer formájában itthon is beszerezhető, de tabletta vagy tea formájában is árulják.
A kurkuma mellett az árnika ugyan csak hatásos természetes gyulladás csökkentő, továbbá hatékonyan alkalmazható különféle zúzódásoknál, izomfájdalom esetén, valamint duzzanatoknál. Tablettaként a homeopátiás szerekhez hasonlóan a nyelv alá behelyezve fogyasszuk, de létezik krém (pl.: Biomed) és gél formájában is.
Komolyabb megterhelés és izomfájdalom alkalmával érdemes mentol tartalmú krémet használni, ami fájdaloműző és hűsítő hatású egyben. Összetettebb fájdalmak kialakulásakor pedig a halolaj segíthet, amelyet szervezet az emésztést követően gyulladáscsökkentő anyagokká bont le.


Pirula helyett masszázs

Az ízületi fájdalmak csillapításában egyes masszázs fajták is segítségül szolgálhatnak. - Fájdalom esetében az izmok megfeszülnek, ott ahol a fájdalom jelentkezik. A kérdés igazából az, hogy mitől jelentkezik ez a fájdalom - mondja Kubinyi Zsuzsanna, aki Budapesten dolgozik masszőrként. - Ízületi gyulladás kialakulhat stressz, vagy huzat hatására, de többnyire a különféle fájdalmak mögött mindig fellelhető valamilyen lelki probléma is. A masszázs abban segít, hogy az izmokat ellazítja, egy-egy terápia segítségével megszüntethetők a fájdalom következtében kialakult izomcsomók. A masszázs továbbá vérkeringés fokozó, a testben elakadt energiákat beindítja. Masszírozással a szervezetben visszaállíthatjuk a helyes egyensúlyt, de ha a lelki problémák, vagy rosszul beidegződött viselkedésminták, például rossz tartás, továbbra is fenn állnak a páciensnél a fájdalom ugyanúgy visszatérhet. - tette hozzá Zsuzsanna.


Tűkkel a fájdalom ellen

A masszázshoz hasonlóan az akupunktúra segítségével szintén megszabadulhatunk a nem kívánatos fájdalmaktól. Az ősi kínai eljárás során vékony tűket helyeznek a test egyes specifikus pontjaiba, így oldva fel a betegséget okozó gátakat, aminek köszönhetően az életenergia újra szabadon áramolhat a testben. Az akupunktúra kiváló fájdalomcsillapító és közérzetjavító. Megoldás lehet fejfájásra, menstruációs fájdalmakra, továbbá különféle görcsökre.

A természetgyógyászat fájdalomcsillapító módszereiről Várkonyi Edit természetgyógyászt kérdeztük: - A természetgyógyász hozzáállásánál fogva nem a fájdalomcsillapítást célozza meg, hanem sokkal inkább igyekszik a probléma okát feltárni. Ha megszüntetjük magát a problémát, megszűnik a fájdalom is. A legtöbb gyógymód rendelkezik egy erőteljes fájdalomcsillapító hatással. A holistic pulsing például finom ringatáson alapul, segítségével a sejtek szintjéig tudunk eljutni és a sejtekben tárolt blokkokat feloldani, míg a kineziológiában a felszínre hozott érzelmi blokkokat elengedve felszabadulnak az izmok, így megszüntethető például egy hosszú ideje tartó hát fájás is. A relaxáció és a meditációs módszerek, valamint a vizuális módszerek mind oldják a blokkokat, és ha nem szeretnél szakemberhez fordulni, ezekkel a módszerekkel saját magadon akár otthoni körülmények között is tudsz segíteni.

A testben kialakuló fájdalmakra minden esetben oda kell figyelni és igyekezni kell a tüneti kezeléseken kívül a fájdalom okát is feltárni és amennyiben szükséges orvos, vagy akár természetgyógyász segítségét igénybe venni a száz százalékos gyógyuláshoz. Egy azonban biztos, természetesen a legjobb, ezért érdemes megbízni azokban a módszerekben és gyógynövényekben, amelyeket az emberiség évezredek óta használ fájdalomcsillapításra.