Megadóztatnák az egészségtelen ételeket Tajvanban

Vágólapra másolva!
Tajvan az egészségtelen ételek megadóztatását tervezi, hogy egészségesebb étrend bevezetésére ösztönözze a lakosságot, és megpróbálja csökkenteni az elhízás arányát.
Vágólapra másolva!

Az Egészségnevelési Hivatal olyan tervezetet készít elő, amely speciális adót vetne ki az egészségtelennek minősített ételekre, például a cukros üdítőitalokra, a cukorkára, a süteményekre, a gyorséttermi ételekre és az alkoholra - számolt be az Apple Daily napilap.

Az adóból befolyt bevételt az egészséges életmódot népszerűsítő szervezetek finanszírozására fordítanák, illetve ebből pénzelnék a szigetország pénz szűkében lévő egészségbiztosítási programját is. Chiou Shu-ti, a hivatal igazgatójának nyilatkozatára hivatkozva a napilap arról számolt be, hogy a törvénytervezetet várhatóan jövőre nyújtják be a parlamentnek, és 2011-ben léphet hatályba.

Az AFP által megkeresett egészségügyi tisztviselők egyelőre nem nyilatkoztak a kérdésről.

A John Tung Alapítvány szerint amennyiben a javaslatot elfogadják, Tajvan lehet az első olyan ország a világon, amely adót vet ki az egészségtelen ételekre.

"Az elhízás problémája egyre súlyosabb Tajvanon. A gyerekek 25-30 százaléka el van hízva, és a probléma egyre nagyobb terhet jelent az ország egészségügyi rendszerére" - nyilatkozta Beryl Sheu, az alapítvány táplálkozási osztályának vezetője. "Az adó remélhetően elriasztja az embereket attól, hogy egészségtelen ételeket fogyasszanak és nassoljanak, az élelmiszergyártókat pedig arra ösztönzi majd, hogy egészségesebb termékeket állítsanak elő."