Érzékennyé teszi a fogakat a túl intenzív fogmosás

Vágólapra másolva!
A fogak érzékenységéhez vezethet a túl erős dörzsölés fogmosás közben, illetve a savas ételek és italok fogyasztása is, derül ki az amerikai Általános Fogászakadémia felméréséből.
Vágólapra másolva!

A 700 megkérdezett fogász egyharmada szerint az érzékenységet elsősorban a savas ételek és italok okozza, mások a helytelen - túl erőteljes - fogmosási technikát okolják. A fog érzékenysége ugyanis a fogakban futó idegek irritációja miatt alakul ki. Általában egy vagy több fogat érint, hideg, vagy forró ételek, italok fogyasztásakor, hideg levegő belégzésekor jelentkezik, többnyire hirtelen, éles fájdalom formájában. Amerikában legalább negyvenmillió felnőtt szenved tőle.


Van B. Hayward, a Georgiai Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karának orális rehabilitáció professzora szerint az erőteljes súrolás, valamint a savas anyagok fogyasztása koptatja a fogzománcot, és károsíthatja az ínyt is. Ha a zománcréteg erodálódik, vagy a fogíny visszahúzódik, a fog érzékenyebb, puhább rétege, a dentin felszínre kerülhet. A dentin közvetlen kapcsolatban áll a fog belső idegközpontjával, ezért felszínre kerülésével az ideg védelem nélkül marad, és érzékennyé válik. A felmérésből kiderül, hogy a fogorvosok bizonyos fogkrémeket, szájvizeket, fogfehérítő termékeket, a törött, vagy hibás fogakat, a bulímiát, valamint a refluxbetegséget is okolják a zománckárosodásért, illetve a fogak érzékenységéért.


A fájdalom csökkentése érdekében ajánlják a megfelelő fogkrém és puha fogkefe kiválasztását. Napi minimum kétszeri fogmosást javasolnak, melyek két-három percig tartanak, és ajánlják a fogselyem rendszeres használatát is. A fogkefét 45 fokban, tenyerünk helyett az ujjaink között tartva finoman, körkörös mozdulatokkal végezzük a fogmosást. Célszerű továbbá kerülni a savas ételek és italok, így az üdítők és citrusfélék fogyasztását.