Elsősorban a nők szokása a kézmosás

Vágólapra másolva!
Gyakori kéznosással olyan betegségektől óvhatjuk magunkat, mint a tüdőgyulladás, a bélférgesség, vagy a mostanában sokat emlegetett H1N1 influenza.  
Vágólapra másolva!

A Londoni Higiéniai és Trópusi Orvostudományi Intézet higiénés szokásokat felmérő vizsgálata azt állapította meg, hogy sokan - elsősorban a férfiak közül - nem igazán használnak szappant.


A vizsgálat során egy nagy forgalmú mosdóban mérték az ott megforduló összesen 250.000 ember WC-használat utáni szappanfogyasztását. Eredményeik, melyeket október 15-én, a Kézmosás Világnapján tettek közzé, jelentős különbséget mutattak a nemek között: a férfiak mindössze 32 százaléka használ szappant a kézmosáshoz, míg a nőknél ez az arány 64 százalék.

A mosdó falán számos, kézmosásra ösztönző felirat szerepelt. A megfigyelések szerint a nőknél hatásosak voltak az olyan szelíd figyelmeztetések, mint "a víz nem pusztítja el a kórokozókat, a szappan viszont igen". Ezzel szemben a férfiakat sokszor csak az olyan durvább mondatok tudták a szappanhasználatra bírni, mint például a kézen maradó kórokozók további sorsára utaló: "mosd le, vagy edd meg később" - felirat.

Az undort, vagy szégyent keltő feliratok bizonyultak a legeredményesebbnek. "A melletted álló használ szappant?" - kérdés tűnt a leghatásosabbnak. Ennek az lehet az alapja, hogy mikor arra gondolunk, mások is látnak minket, sokkal inkább odafigyelünk az alapos kézmosásra.