Kiszűrhető a szülés utáni depresszió

Vágólapra másolva!
Világszerte a nők 13 százalékát fenyegeti a szülés utáni depresszió, mely nemcsak az érintett nők életminőségét rontja, de a gyermekek megfelelő ellátását is fenyegeti. Spanyol kutatók egy olyan új modellt fejlesztettek ki, amely 80 százalékos biztonsággal szűri ki a veszélyeztetett kismamákat.  
Vágólapra másolva!

Eddig is sok tanulmány mutatta már ki, hogy a szülő nők 10-15 százaléka kerül szülés utáni depresszióba, mely általában a szülést követő 2. vagy 3. hónapban alakul ki. A betegség befolyásolja a kismama érzelmi és kognitív funkcióit is, súlyos következményekkel járhat a gyermek későbbi fejlődését tekintve, extrém esetekben pedig akár öngyilkossággal is végződhet.A spanyolországi kutatásban 1397 nőt vizsgáltak, akik 2003 decembere és 2004 októbere között hozták világra gyermeküket. Mesterséges idegi hálózatokat használva, korábban már rizikófaktorként definiált változókat figyelembe véve alkották meg azt a modellt, amelynek segítségével kiszűrhetők azok az édesanyák, akiket a szülés utáni hetekben depresszió fenyeget. A rizikófaktorok közé tartoznak például a családban előforduló pszichiátriai problémák, a szülés ideje alatti emocionális változások, a neurotikusság, az anya szociális izolációja, valamint a szerotonin idegsejtek közötti szállításáért felelős génjének különféle változatai (polimorfizmusa). (Utóbbit azért vizsgálták, mert ismert, hogy azok, akik a szerotonin-transzport gén nagyobb példányszámban történő átírását - fehérjékké való "alakítását" - kódoló génváltozatokat hordozzák, nagyobb eséllyel betegszenek meg depresszióban.)

A kutatók két, a kockázatot csökkentő faktort is felfedeztek: ilyen az életkor (minél idősebb a szülő nő, annál kisebb a kockázat), és az, ha az anya dolgozott a terhesség ideje alatt. A kutatók azonban rámutatnak: "Ezek a faktorok kockázatcsökkentő hatásúak, ha a mesterséges neuronális hálózattal dolgozunk, más statisztikai módszerek esetén azonban nem bizonyulnak annak." Az eredmények megerősítéséhez tehát további vizsgálatokra lesz szükség. "A szülés utáni depresszió korai diagnózisa lehetővé tenné, hogy a veszélyeztetett édesanyákban megakadályozzuk a probléma kialakulását" - mondta Salvador Tortajada, a valenciai Politechnic University kutatója, a cikk vezető szerzője.