A fül plasztikai sebészeti átalakításának lehetőségei

Vágólapra másolva!
A fülkagyló különböző mértékű alaki elváltozásai már fiatal korban problémát okozhatnak. A fülplasztikai beavatkozás viszont ideális megoldást jelenthet mindazoknak, akiknek veleszületetten elálló vagy aszimmetrikus füleik vannak, esetleg valamilyen sérülés, baleset miatt deformálódtak a fülkagylóik. Maradnak-e látható hegek a fülplasztikai műtétek után? Lehetnek-e szövődményei a beavatkozásnak?
Vágólapra másolva!

Mikor lehet szükség fülplasztikai beavatkozásra?

A fülplasztikai beavatkozás viszont ideális megoldást jelenthet mindazoknak, akiknek veleszületetten elálló vagy aszimmetrikus füleik vannak, esetleg valamilyen sérülés, baleset miatt deformálódtak a fülkagylóik. Az elálló fül veleszületett vagy szerzett elváltozás, melynek lényege, hogy a fülkagylók a szokványos 10-15 foknál nagyobb szöget zárnak be a fej oldalsíkjával. A fül rendellenes állása lehet egy, vagy mindkét oldali, ami kijavítható a fülplasztikai beavatkozások segítségével, az eljárás emellett alkalmas a túl nagyra nőtt cimpák kisebbítésére, illetve a ki nem fejlődött ívek kialakítására is. A fülműtéttel látványos eredménnyel korrigálhatóak a komoly, pszichés panaszokat okozó elváltozások is.

Szorítópánt a műtét után

A fülplasztikai beavatkozás általában helyi érzéstelenítésben történik, és az injekciózás minimális kellemetlenségét leszámítva fájdalommentesen végezhető. Az operáció során a fülkagyló alakjának kívánt korrekcióját a fülkagyló porcának és a bőr egy részének eltávolításával (elálló fül esetén), illetve szükség szerint a porc újraformálásával, a felette elhelyezkedő bőrseb zárásával és az új forma rögzítésével érik el a szakemberek.

A vérzéscsillapítást követően a bőrmetszést plasztikai varrattal egyesítik, és a műtét végén kompressziós kötést helyeznek fel a páciens fejére. A szorítópánt célja, hogy a fülkagylók a fülműtétnél kialakított helyzetben rögzüljenek.

A műtét időtartama attól függően változik, hogy milyen fokú korrekcióra van szükség (a fülek fejhez szorítása, a fülkagyló aszimmetriájának korrekciója, esetleg a fülkagyló kisebbítése). Általánosságban elmondható, hogy a fülplasztikai beavatkozások mindössze 1-1,5 órát órát vesznek igénybe.

Végleges állapot csak néhány hét múlva

A műtétet általában 6-8 órás megfigyelési idő követi, amely alatt az élettani funkciók stabilizálódnak, elmúlik az előkészítő injekció bágyasztó hatása, a beteg pedig már aznap hazamehet. Altatásban végzett műtétnél ez az időszak 16-18 órára növekszik, ebben az esetben a szakemberek még egy napi megfigyelésre benntartják a betegeket.

Az első egy hétben minden érintett számára javasolt az ágynyugalom, illetve a fej óvása mindenféle külső sérüléstől, amivel megakadályozható az elfertőződés. A szakemberek a fülplasztikai beavatkozást követő második hét végén távolítják el a varratokat, de a fül végleges formája csak a műtétet követő néhány héten belül alakul ki, így az érintetteknek még ebben az időszakban is rendkívül óvatosnak kell lenniük.

Az OEP csak a helyreállító műtéteket fizeti

Dr. Gresz Miklós, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főtanácsosa az [origo]-nak elmondta, hogy a társadalombiztosítás csak a helyreállító műtéteket finanszírozza a páciensek számára. "A döntés joga - az adott műtét indokoltságáról, típusáról - ebben az esetben mindig a kezelőorvosé és a kórházé" - emelte ki a szakértő.

Lehetnek szövődmények

A fülplasztika műtétnek - mint minden sebészi beavatkozásnak - szintén lehetnek szövődményei, így utóvérzés, sebfertőzés, sebgyógyulási zavar is előfordulhat, de ezek a tünetek idejében felismerve jól kezelhetők - mondta az [origo]-nak Dr. Kathó Jenő plasztikai sebész. "Késői szövődmény lehet a túlhegesedés, és mivel páros szervről van szó, a két fül mérete és alakja között is előfordulhatnak minimális eltérések. Komolyabb szövődményekkel csak az esetek igen kis százalékában kell számolni" - tette hozzá a szakember.

A leggyakoribb kérdések és tévhitek a módszerrel kapcsolatban

Lehet-e sportolni az érintetteknek a fülműtét után?
Amíg a páciens fülén van a szorítópánt, addig nem ajánlatos aktívan sportolni és hajat sem szabad mosni a kötéssel, az elfertőződések megelőzése érdekében.

Maradnak-e látható hegek a fülplasztika után?
A plasztikai sebész a vágásokat mindig a fülkagyló hátsó felszínén, rejtetten helyezi el, így a fülplasztika után megmaradó apró hegek gyakorlatilag láthatatlanok.
Lehet a fül méretét kisebbíteni a fülplasztikával vagy csak az elálló füleket lehet a fejhez igazítani?
Természetesen lehetséges a fülkagyló kisebbítése: a fülműtét technikája ebben az esetben kicsit bonyolultabb és hosszabb időt vesz igénybe.

A fenti listát az Aesthetica Orvosi Központ szakembereinek segítségével állítottuk össze.