Magyarázatot találtak a lítium és a bipoláris zavar összefüggésére

Vágólapra másolva!
A litíumot már több mint ötven éve alkalmazzák a pszichiáterek a mániás depresszió, vagy más néven bipoláris zavar kezelésére.
Vágólapra másolva!

Eddig azonban ismeretlen volt a szer hatásmechanizmusa és az, hogy miért hatásos a betegség kezelésében. A Cardiff Egyetem kutatói vizsgálataik során nemrég olyan összefüggéseket mutattak ki, amelyek talán megmagyarázhatják, miért van jó hatással a lítium a pszichiátriai betegekre.


Laboratóriumi sejtkísérletek megmutatták, hogy a prolil oligopeptidáz (PO) nevű enzim határozza meg a gének lítiumérzékenységét. A gének egyike, az lmpA2 a bipolári szavar kialakulásában is szerepet játszik. Ez pedig megmagyarázhatja, hogy a lítiumszint megváltozása miért van befolyással a mániás depresszióra.


"Egyelőre még mindig nem vagyunk teljesen biztosak benne, miként képes a lítium stabilizálni a bipoláris zavarban szenvedők állapotát. Kutatásunk azonban olyan sejtkommunikációs folyamatokat tárt fel, aminek köze lehet a mániás depresszió kialakulásához és működéséhez" - nyilatkozta Adrian Harwood professzor, a kutatás vezetője.


"Reméljük további kutatások során fény derülhet a bipoláris zavar kialakulásának körülményeire, és így jobb gyógyszereket fejleszthetünk ki a betegségben szenvedők számára."


A Wellcome Trust által szponzorált kutatás részletes leírása a PLoS ONE című nemzetközi folyóiratban olvasható.