Star Trekes implantátumok testünk felturbózására

Vágólapra másolva!
A modern tudomány azon az úton jár, hogy a Star Trek borgjaihoz hasonlóan újabb és újabb technológiák legyenek belénk építve. Íme a négy leginkább kutatott lehetőség.
Vágólapra másolva!

Idegi interface-ek


2002-ben egy sebészekből és informatikusokból álló csapat Kevin Warwick, a nagy-britanniai Reading Egyetem professzorának karjába száz elemből álló elektródasort ültettek be, amelyet a csukló felett található ideghez, a nervus medianushoz csatlakoztattak.


Gyógyulás után számos kísérletet végeztek el rajta annak felderítésére, mire képes az interface. Warwickot csatlakoztatták egy elektromos kerekesszékhez és egy robotkézhez is, mindkettőt képes volt irányítani az újonnan beültetett eszköz segítségével. A kezdeményezés azonban egyelőre a kísérletek szintjén maradt.


Bőrünk, mint digitális kijelző


A 2008-ban bemutatott digitális "tetoválás" valójában egy vérrel működő Bluetooth-eszköz, amely érintőképernyő segítségével irányítható, így bőrünk digitális kijelzővé válhat. A tetováláshoz hagyományosan használt tinta helyett mikroszkópikus gömböket használnak, amelyek színe az átlátszótól a feketéig változhat, ezáltal karunkból egy 5x20 centis kijelző lehet és billentyűzetként vagy akár videotelefon-kijelzőként is használhatjuk.


Az áramforrást két aprócska cső jelenti, amelyeket egy artériához és egy vénához kapcsolnak, így az implantátum a keringési rendszer részévé válik, a kis üzemanyagcella a vérben található oxigénből és glükózból állít elő elektromos áramot.


A digitális tetoválásba rejtett interface még csak prototípus formájában létezik.


Beültethető csipek


Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatala (FDA) már engedélyezte a Verichip névre keresztelt eszköz használatát, amely egy nap feleslegessé teheti a jelenleg még a tárcánkban hordozott igazolványokat és hitelkártyákat.


A csip a karba ültethető, sorozatszámának segítségével számos tárolt adat hívható elő belőle. Egyelőre kizárólag orvosi információkat tárolnak segítségével és csak biztonságos bejelentkezés útján férhetünk az adatokhoz, de a jövőben segítségével akár elintézhetjük a bevásárlást, könyvet kölcsönözhetünk vagy a taxisofőr leolvashatja címünket, ha annyira részegek vagyunk, hogy arra sem emlékezünk.


2002-ben a MIT Media Lab Europe kifejlesztett egy olyan fogimplantátumot, amely képes a mobil- és rádiótelefonokból érkező digitális jelek fogadására. Ha az eszközt egy őrlőfogba ültetjük, az állkapocs antennaként szolgálhat, a hangokat pedig valóban a fejünkben hallhatjuk majd.


Nanorobotok


Dr. Robert Freitas, a kaliforniai Institute for Molecular Manufacture vezető kutatója dolgozta ki a nanorobotok egyik lenyűgöző, ám ugyanakkor lehangoló felhasználását, amely ha valóra válik, pizza és sör helyett radioaktív izotópokkal fogunk táplálkozni.


Freitas szerint hamarosan súlyos élelmiszerhiány lép fel, ezért kidolgozott egy módszert, amely nanorobotok segítségével biztosítja, hogy 75 évig nem kell ennünk. A gadolínium-148 olyan radioaktív izotóp, amely alternatív emberi energiaforrásként használható, nanorobotok segítségével egyszerre bevihető lenne az élethosszig szükséges mennyiség. Sült húsok helyett elegendő volna csupán vitaminokat és néha egy-egy fehérjeturmixot fogyasztani, amely közben felidézhetnénk, milyenek is a valódi ételek ízei.