A mai lányok már tíz évesen serdülni kezdenek

Vágólapra másolva!
A mai lányoknál már tíz éves kor előtt megkezdődik a pubertás folyamata, vagyis egy évvel korábban, mint húsz éve. Ez azért aggasztó, mert így a lányok nemi élete is korábban kezdődhet.
Vágólapra másolva!

A tudósok szerint manapság a mell fejlődése átlagosan 9 éves és 10 hónapos korban indul meg, azaz csaknem egy évvel korábban, mint egy 1991-es tanulmány szerint. A jelenség pontos háttere még nem ismert, feltételezések szerint az egészségtelen életmód és az élelmiszerekben található vegyszerek számlájára írható.


A vizsgálatot 2006-ban végezték Dániában, ez volt az utolsó év, amelyről rendelkezésre álltak az adatok, de szakértők szerint a trend a nyugati világ többi országában is hasonlóképpen alakul. Amerikai tanulmányok szintén a pubertás korábbra tolódásáról számoltak be. A kutatók amiatt aggódnak, hogy az általános iskolás lányok képtelenek megbirkózni a nemi fejlődéssel, továbbá a korábban emelkedő hormonszint megnövelheti az emlőrák kockázatát is.


Gyorséttermi kaják a korai menzesz hátterében?


"Nagyon meglepődtünk, hogy mindössze 15 év alatt ekkora változás történt" - nyilatkozta az AFP-nek Anders Juul, a Koppenhágai Egyetemi Kórház Növekedési és Reprodukciós Részlegének vezetője. "A korábban érő lányoknál hamarabb jelentkeznek a tinédzserkor problémái, és később hajlamosabbak a betegségekre is. A kiváltó okok között megtalálható a gyorséttermi kaják, egészségtelen táplálékok, a szennyező anyagok, illetve a testmozgás hiánya."


Ha korábban kezdődik a pubertás, hosszabban hat az ösztrogén, amely szerepet játszhat az emlőrák kialakulásában. Emellett a szívbetegségek kockázata is megnő. Számos mesterséges vegyületet gyanúsítanak, hogy beleavatkozik a nemi érés folyamatába, például a konzervdobozokban és egyes cumisüvegekben megtalálható biszfenol A-t. Juul és munkatársai most a vizsgálatban résztvevő lányok vér- és vizeletmintáit elemzik, hogy esetleges közvetlen összefüggést mutassanak ki a korai nemi érés és a biszfenol A között.


A hatvanas években a lányok 12 éves korukban kezdtek menstruálni


A másik, már említett fontos tényező a táplálkozás. A mai lányok többet esznek és nagyobbra nőnek, mint a korábbi generációk - és sok esetben kialakul az elhízás is.


A pubertás időszaka folyamatosan tolódik egyre korábbra. A XIX. században a serdülőkor átlagosan a lányok 15, a fiúk 17 éves korában kezdődött. Európai származású lányok esetében az 1960-as években a menstruáció átlagosan 12 éves korban jelentkezett, míg a fiúknál a mutálás és a hirtelen növekedési ugrás átlagban 14 éves korra esett.


"Fogalmunk sincs, hogy a folyamat mögött inkább a táplálkozás, vagy inkább a környezeti tényezők állnak" - nyilatkozta Richard Sharpe, az edinbugh-i Orvosi Kutatótanács reprodukciós osztályának vezetője. "Azt viszont pontosan tudjuk, milyen szociális problémákat jelent ez a lányok számára egy szexualizált társadalomban."