Fontos ortopédiai vizsgálatok csecsemőkorban

Vágólapra másolva!
Miért vigyük ortopédiára néhány hetes csecsemőnket - hangzik az ésszerű kérdés. Ellenőrizni kell, hogy nincs-e valami ortopédiai baja - válaszolhatjuk rá bölcsen. De mi baja is lehet egy csecsemőnek, amiért megéri a zsúfolt orvosi várót választani egy meghitt otthoni baba - mama játéknál?
Vágólapra másolva!

Létezik egy viszonylag gyakori, minden ezredik újszülöttet érintő fejlődési rendellenesség: a dongaláb betegség, ami még a laikusok számára is rögtön feltűnik a szülőszobán, ezért még nem kell ortopédiai szűrésre menni. Ráadásul a dongalábas babák szüleire a szülészeteken rá is parancsolnak, hogy napokon belül keressenek fel ortopédiai szakrendelést. Egy másik fejlődési rendellenesség a csípőficam azonban már sokkal alattomosabb.


Ha nem kezelik, megnehezíti az életet


A csípőficam gyakorisága kissé meghaladja a dongalábét, pontos adatok nem ismertek, de 1000 közül 10-15 újszülöttet is érinthet. Szerencsére egy úgynevezett fejlődési betegségről (developmental dysplasia of the hip) van szó, amelyek egy része kezelés nélkül meggyógyul. Későbbiekben komoly csípőbetegség akkor alakulhat ki, ha a csípő fejletlensége súlyos vagy ficamíthatóság, vagy tényleges csípőficam alakul ki. Ezt mindenképpen kezelni kell, de az elváltozás felismerése nem egyszerű.


A csípőízületet legegyszerűbben egy gömbcsuklóként képzelhetjük el. Fejletlennek mondható a csípő, ha a gömbcsukló foglalata nem öleli teljesen körbe a benne forgó gömböt. Ficamíthatónak akkor nevezzük, ha a gömböt ki tudjuk billenteni a foglalatból, és ficamos, ha a gömb nincs is a helyén, de esetleg egy ügyes mozdulattal helyre tudjuk billenteni.


Ficamíthatóságot vagy ficamot az ortopéd orvos, a gyermekorvos, de sokszor a védőnő is könnyedén észlel. A súlyos fejletlenség felismerése azonban komoly szakértelmet igényel. Az ortopéd orvos olyan jeleket keres a kisbabán, amelyek arra utalhatnak, hogy egyik vagy mindkét csípő fejletlen. Ilyen jelek lehetnek a testen megjelenő aszimmetriák.


Ortopéd szakorvosi asszimetria-vizsgálat


A szimmetria keresés céljából gondosan megvizsgáljuk a csecsemők fejét. Azokon a babákon, akik jobban szeretnek egyik oldalra fordítani a fejüket gyakran látható koponya aszimmetria. Ez általában veszélytelen és a növekedés során magától elmúlik, de további törzs és csípőaszimmetriára hívhatja fel a figyelmet. Ezen felül nyaki gerinc vizsgálatot végzünk, hogy minden irányban megfelelően, jól mozgatható-e a baba nyaka, nincs-e ferdenyak betegsége. Megvizsgáljuk a karok izomtónusát és a törzs-, a bokák- és lábak helyzetét. Végül ellenőrizzük, hogy a babák terpesze egyforma-e a két oldalon és a vizsgálat végén elvégezzük a csípő stabilitás ellenőrző teszteketAmennyiben a fenti vizsgálatok bármelyike gyanút kelt aszimmetriára, vagy a csípővizsgálatkor kóros jelek igazolhatók, úgy ortopédiai csípő ultrahang vizsgálatra kerül sor. Az ultrahang vizsgálattal teljes biztonsággal észrevehető, vagy kizárható a súlyos csípő fejletlenség, a ficamíthatóság és a csípőficam.


Forrás: [origo]


Egyre divatosabb az a szemlélet, hogy a manapság könnyen hozzáférhető ultrahangos szűréseken a baba minden rendellenességét kizárják, ezért nincs szükség egyéb vizsgálatra. Ortopédiai szempontból ez sajnos téves. A legszakszerűbben elvégzett csípő ultrahang vizsgálat sem helyettesítheti az orvos (manuális) vizsgálatot, hiszen fejlődési betegségről lévén szó, a kóros aszimmetriás állapotok csípőbetegséghez, csípőficamhoz vezethetnek. A szakszerű orvosi vizsgálat pedig a házi gyermekorvosi és ortopédiai szakrendelésen érhető el.


Idejében felismerve kezelhető


Amennyiben a csípőficamra vezető állapotot korán, a babák 2-4 hónapos kora előtt diagnosztizáljuk, igen jó esély van arra, hogy a deformitást úgy kezeljük, hogy annak a felnőttkorra (sőt már kisgyermekkora sem) semmiféle maradványa nem marad. A súlyos csípőfejletlenség, ficam felismerésének elmulasztásával, azonban a beteg csípőt már csak műtétek sorozatával lehet korrigálni és maradvány problémaként csípőkopás is kialakulhat a korai felnőttkorban.


Dr. Terebessy Tamás
Ortopéd szakorvos