Őssejtes kezelés adta vissza a látását az idős hölgynek - végre láthatja az unokáját

Vágólapra másolva!
Egy brit házaspár egészen Kínáig repült, hogy a feleség egy új, úttörő kezelésnek köszönhetően visszanyerje a látását és életében először megpillanthassa unokáját.
Vágólapra másolva!

A 76 éves Dorothy Leach Hardwicke-ből, egy februári napon arra ébredt, hogy homályosan lát. Az orvosok azt állapították meg, hogy egy artériás gyulladás következtében fokozatosan elveszíti a látását, ami ellen semmit sem tehetnek. Egy kínai kórház azonban felajánlotta számukra, hogy kipróbálhatnak egy úttörő őssejtes kezelést, ami szerintük visszaadná a feleség látását. Az őssejtek a legkorábban létrejött sejtek, amelyek a szervezet fejlődése során bármilyen sejtté képesek alakulni. Dorothy 43 napot töltött Kínában, mialatt számos kezelésen esett át.

A nagymama remélte, hogy az eljárásnak köszönhetően végre megláthatja a kétéves unokáját Christ, aki most először tölti velük az ünnepeket. "Már nagyon várom, hogy végre láthassam Christ" - mondta Dorothy. A lánya ugyanis egy katonai táborban él a férjével.


A beavatkozás - bár tényleg hatásos -, nagyon drága, 16 ezer dollárba kerül. Ezért a költségekbe a lánya és a veje is beszállt: különböző programokat, pénzgyűjtő esteket szervezetek, hogy segítsenek Dorothy-n. "Nagyon jólesett, hogy ennyit segítettek, nélkülük nem sikerült volna."


A kezelés nagyon fájdalmas


A beavatkozáshoz szükséges őssejteket egy szülészeti osztályon köldökzsinórból nyerik, majd befecskendezik a kezelendő területre. Dorothy esetében a szemébe, ami nagyon fájdalmas lehet. "Az anyám két injekciót is kapott a jobb szemébe, amiből az egyik nagyon fájt neki" - tette hozzá Vicky, a lánya. Ezután elektromos hullámterápiával serkentették a sérült agyi területeket, és akupunktúrás kezeléseket is kapott.


Fokozatosan, egy év alatt tér majd vissza a látása


Dorothy már most sokkal jobban van, látja a színeket és a formákat, sőt a betűket is. "Egyik nap láttam egy varjút, nem hittem a szememnek, ezért megkérdeztem az embereket, hogy valóban ott van-e, de tényleg ott volt" - örvendezett Dorothy. Az orvosok szerint idővel sokkal jobban fog látni, a kezelés várhatóan egy év múlva éri el a végleges hatását.