Idősebbnek látszol? Betegség jele lehet!

Vágólapra másolva!
A kutatók azt tapasztalták, hogy akit öt évvel, vagy akár  már egy évtizeddel is többnek néz ki, akkor lehetséges, hogy a háttérben valamilyen betegség áll.
Vágólapra másolva!

Sokak számára fontos, hogy fiatalabbnak nézzenek ki, mint tényleges életkoruk, így demonstrálva tökéletes egészségi állapotukat. Kanadai tudósok megállapították, hogy ha valaki idősebbnek látszik a koránál, az még nem jelenti azt, hogy valamilyen betegségben szenved. Viszont, ha valaki már egy évtizeddel is többnek néz ki, akkor lehetséges, hogy a háttérben valamilyen betegség áll.

Kevesen tudják, hogy az orvosi vizit kezdetén a doktor megfigyeli a betegét és egyszerű hétköznapi jegyekből már következtetést tud levonni az egészségi állapotról. Általános az a szemlélet, hogy ha az orvos idősebbnek becsüli páciensét a valós életkoránál, akkor gyakrabban merül fel benne, hogy beteg az illető.

A torontoi St. Michael's Kórházban Dr. Stephen Hwang vezetésével 126 orvosi vizitre érkező 30 és 70 év közötti pácienst vizsgáltak meg. Felmérték a résztvevők fizikai, ill. lelki állapotát és lefényképezték őket. Ezután a képeket 58 orvosnak mutatták meg. Kíváncsiak voltak, hogy a doktorok kit mennyivel tartanak idősebbnek, tehát betegebbnek. Eredményeiket a Journal of General Internal Medicine-ben is publikálták.

A kutatók azt tapasztalták, hogy akit öt évvel idősebbnek találtak, annál a páciensnél nem vagy kicsi volt a valószínűsége a betegségnek. Viszont azoknál, akik tíz vagy több évvel idősebbnek néztek ki, mint valós életkoruk, 99 %-ban jelen volt valamilyen testi vagy lelki betegség. Tehát bátran állíthatjuk, hogy ha kicsit idősebbnek is látszunk, attól még egészségesek lehetünk.