Tippek a migrén gyógyszer nélküli kezelésére

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyságban a népesség tíz százaléka, körülbelül hatmillió ember szenved a migréntől, minden tizediket az elviselhetetlen fejfájás mellett émelygés, hányinger, látási zavarok, és a nyaki izmok görcse is kínozza.
Vágólapra másolva!

Rengeteg olyan vényes, és vény nélküli gyógyszert forgalmaznak, ami enyhíti ugyan a tüneteket, tényleges orvoslására viszont még nem jöttek rá. Gyógyszerek helyett, kis változtatásokkal az étrendedben és az életviteledben most magadon is segítgetsz, hogy ritkábban törjenek rád a rohamok.


1. Vezess naplót néhány hétig, és figyeld, mikor jelentkeznek a tünetek


Vannak mindennapos migrén-tünetek, amit a dohányzás (a nikotin összeszűkíti az agyi ereket), a kimerítő napi rutin, a stressz, az alvási szokások megváltozása, fej és nyakfájdalom, és a fogproblémák okozhatnak.


2. Figyeld a vércukorszinted!


A vércukorszint leesése is könnyen migrénhez vezethet. Étkezz rendszeresen, lehetőleg négyóránként, ha éjjel is kint tartózkodnál, ne éheztesd magad tizenkét óránál tovább. Válassz alacsony glikémiás indexű (GI) ételeket, gyümölcsöket és zöldségeket, alacsony zsírtartalmú joghurtokat és sajtokat. Kerüld a fehér kenyeret, süteményeket, cukros italokat és édességeket, ezeknek magas GI szintje.


3. Mérd a koffein beviteled!


A túl sok koffein túlzottan összehúzza az agyi ereket, így károsítja őket. A 300 mg feletti napi koffeinadag fogyasztása (három csésze főzött kávé, vagy öt csésze instant) már súlyos következményekkel járhat. Próbáld csökkenteni az adagot, vagy térj át a koffeinmentes italokra. A csokoládé is tartalmaz koffeint.


4. Figyelj az adalékanyagokra!


Sok beteg adalékanyag érzékenységről számolt be. Ilyenek a monosodium glutamát (a konzerv ételekben, napon érlelt paradicsomban, parmezánsajtban is megtalálható), az aszpartam (mesterséges édesítőszer), a tartrazin (sárga étel és italszínező anyag), a borban is megtalálható szulfit, és a sodium benzoát (a margarinban, üdítőitalokban és édességekben is meglelhető).


5. Rágcsálj gyömbért!


A nyers gyömbérgyökér emésztést segítő hatással bír, továbbá enyhíti az émelygés érzetet. Segíti a vérellátást, megakadályozza az agyi erek begyulladását, ami a migrénhez vezet.


6. Növeld a szerotonin szinted!


Tanulmányok igazolták a migrénben szenvedők alacsony szerotonin szintjét. Fogyassz proteinben gazdag ételeket, csirkét, tojást, tejtermékeket, banánt, babot, datolyát, zabot, rizst, teljes kiőrlésű gabonát, magvakat és dióféléket, hogy felpörgethesd magad.


7. Igyál sok vizet!


A kiszáradás komoly oka lehet a migrénnek, mert az agyat borító szövetek nagy része vízből épül fel. Ha folyadékot vesztenek, összehúzódnak, ami irritációhoz és fájdalomhoz vezet. Hogy a rohamok erősségét, gyakoriságát és időtartamát lecsökkentsd, fogyassz naponta másfél-két liter vizet!


8. Szedj táplálék-kiegészítőket!


A Vörös Acsalapú kivonat és a Q10 Koenzim jótékony hatású lehet a migrén megelőzésében.


9. Fogyassz magnéziumban gazdag ételeket!


Az alacsony magnéziumszint meggátolja az agy véráramlását, alacsony vérnyomáshoz vezet, ezek a migrén kialakulásáért felelnek. A friss leveles zöldségek, a paradicsompüré, olajos magvak, diófélék, teljekiőrlésű gabona, a bab, borsó, a krumpli és a zab mind tartalmaznak magnéziumot.


10. Jógázz!


A jóga nem csak a tested, a lelked is ellazítja. Miközben szétárad benned a nyugodtság érzése, tested görcseit is elsimíthatod.