Az agy jutalomközpontja erősíti a placebo-hatást

Vágólapra másolva!
A legegyszerűbb úgy erősíteni a placebo hatását, ha azt mondjuk a hatóanyag nélküli "szert" szedőnek, hogy jó esélye van arra, ő az igazi tablettát kapta.
Vágólapra másolva!

A agy jutalomközpontja komolyan képes erősíteni a placebo-hatást - fedezték fel Dr. A Jon Stoessl és kollégái legfrissebb vizsgálataik során.


A kutatók Parkinson-kóros személyeket vizsgáltak, akiknek azt mondták, hogy 75%-os eséllyel nem hatóanyag nélküli pirulát kapnak a kísérlet alatt, hanem valódi gyógyszert. Ebben az esetben a résztvevők agyában jelentősen megnövekedett a dopamin (az agy jutalmazó rendszerének egyik kulcsfontosságú vegyülete) kiválasztásának mértéke.


Érdekes módon azonban ugyanezt nem lehetett tapasztalni akkor, amikor a résztvevők azt az információt kapták, hogy 25, 50 vagy 100% az esélye annak, hogy valódi gyógyszert kapnak a kérdéses időszakban.


Az eredmények azt mutatják, hogy a lehetséges kilátások közvetlenül befolyásolják az agy jutalmazó rendszerét, amely így a fokozottabb működése révén erősíti a placebo-hatást.