A törpenövés nem akadály - egy kisfiú, aki ötévesen kisebb, mint kétéves húga

Vágólapra másolva!
Az ötéves Callum egy ritka törpenövésben szenved, ami csak minden százezredik születésnél fordul elő. Bár már az anyaméhben látszott, hogy lassan növekszik, csak tavaly - négyéves korában - diagnosztizálták nála a ritka szindrómát.
Vágólapra másolva!

Gyakran összetévesztik Callum Woodford a kétéves testvérével, pedig ő már öt éves és iskolába jár.


Callum egy ritka törpenövésben, a Russell Silver-szindrómában szenved, ezért a vele egyidős társai már látványosan magasabbak nála. A kisfiú már az anyaméhben sem növekedett elég gyorsan. Majd miután az orvos megállapította, hogy teljesen megállt a fejlődésben, hét héttel a kiírt időpont előtt császármetszéssel világra hozták, hogy inkubátorban fejlődhessen tovább.


A szülők csak egy hónap után vihették haza Callumot, bár az orvosok szerint még ez is korai volt. "Az orvosok féltek, de mi örültünk, hogy végre hazavihettük a kisbabánkat" - Mondta Avril, a fiú édesanyja, aki szerint az orvosi tesztek is rendben voltak. Bár csak minden százezredik születésre jut egy Russel Silver-szindrómás eset, és a baba láthatóan lassan is növekedett, mégis csak négyéves korában diagnosztizálták a törpenövést. "Sokáig azt hittem, az én apró termetemet örökölte, és a gének a hibásak. Végül kiderült, hogy sajnos nem erről van szó - mondta a kisfiú édesanyja.


Most, hogy végre felállították a diagnózist, Collum már kaphat növekedési hormonokat. A Russel Silver-szindróma ugyanis az egyetlen ősi törpenövés, ami növekedési hormonokkal kezelhető. Bár sosem lehet olyan magas, mint társai, de sokat segítene, és még a súlygyarapodását is növelné. A gyógyszer nagyon drága, ugyanakkor a diagnózis feltételeként beígért támogatást azóta sem kapta meg a család.


Gyakran szorul segítségre, és az iskolában is sokat bántják törpenövése miatt Callumot. Az édesanyja azonban nem hagyja, hogy fiának bármiről is le kelljen mondania. Például külön szabattak rá kisebb iskolai egyenruhát, csináltattak neki ágyat, és még biciklizni is megtanították. "Lehet, hogy kicsi, viszont nagyon talpraesett" - tette hozzá Avril. Callum minden nap küzd, hogy hízzon egy picit.


Napi 1500 kalóriát eszik, de így is 10 kilóval könnyebb, mint testvére, Maisie, pedig mind a ketten ugyanolyan magasak.