Az egykéknek sincs kevesebb barátjuk iskoláskorukban

Vágólapra másolva!
Egykeként felnőni nem jelent egyet a későbbi szocializációs nehézségekkel: ugyanolyan népszerűek és ugyanúgy képesek barátkozni, mint a testvérrel rendelkező társaik - állítják amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

Több mint 13 ezer, 11-18 év közötti, a családban egyedül nevelkedő gyermek baráti kapcsolatait elemezve az derült ki, hogy éppoly gyakran kötnek barátságokat az iskolában, mint a testvérekkel rendelkező társaik.


Korábban az Ohiói Állami Egyetem kutatói az óvodákban végzett felmérésük alapján ezzel ellentétes eredményre jutottak. Úgy tűnik azonban, hogy iskoláskorra a különbségek eltűnnek. "Nem kell aggódni amiatt, hogy az egykék nem tudnak társas kapcsolatokat kialakítani" - nyilatkozta Donna Bobbitt-Zeher szocilógus kutató, a vizsgálat vezetője.


A kutatás során a diákok egy ágrajzot kaptak, ezen kellett legjobb fiú- és lánybarátaikat bejelölni, így határozták meg a gyerekek népszerűségét. A gyerekek átlagosan öt diáktársukat jelölték meg barátként, ez a szám nem függött attól, hogy volt-e testvérük vagy sem. A testvérek megléte nem befolyásolta a gyermekek népszerűségét sem. A barátok számát illetve a népszerűségüket sokkal inkább befolyásolta a szociális és anyagi helyzet, a faji hovatartozás vagy hogy a szüleik együtt vagy külön nevelték-e őket.


"A fejlett társadalmakban a családok egyre kisebbekké válnak, így fontos az a tény is, hogy a társadalom szempontjából mit jelent egykeként felnőni. Attól tartottunk ugyanis, hogy az egykeség szocializációs hiányosságokhoz vezet. Nem gondolom, hogy ha egykeként növünk fel, akkor a társas kapcsolatainkat nem tanuljuk meg kezelni és főiskolás korunkra sem lesznek barátaink. Akik ugyanis otthon nem tapasztalják meg, hogy mit jelent egy hasonló korú társ jelenléte, majd megtapasztalják óvodás és iskolás éveik során" - nyilatkozta a szociológus Bobbit-zeher.