Befolyásolja a gyerekek magasságát az anyai pubertás kezdete

Vágólapra másolva!
Miért magasabbak egyes gyermekek, mint mások? Úgy tűnik, magasságuk legalább részben összefüggést mutat azzal, hány éves volt édesanyjuk, amikor először megjött a menstruációja. Egy új tanulmány szerint minél előbb köszönt be az első menzesz, annál gyorsabban növekednek majd a leendő gyermekek.
Vágólapra másolva!

A montreali McGill University kutatói dr. Olga Basso vezetésével több, mint 30 ezer amerikai fiú és lány növekedését követték nyomon, akik 1959 és 1966 között jöttek a világra. Közülük két csoportot választottak ki, ahol az édesanyáknak 12 éves kor előtt, illetve 14 éves kor után jött meg az első menstruációja. (A legtöbb kamaszlány 12 és 13 éves kora között kezd menstruálni.)

A születéstől nyolcéves korig a két csoport között kicsiny, de állandó különbség mutatkozott a testmagasság, a testsúly és a testtömegindex (BMI) tekintetében. Nyolcéves kor után a korán serdülő édesanyák gyermekei átlagosan 0,77 centiméterrel voltak magasabbak és 90 dekával nehezebbek, mint a másik csoport tagjai. BMI-jük is magasabb volt, azonban még a normális tartományban maradt. A kutatók szerint bár a 0,77 centiméter nem tűnik soknak, egy ekkora méretű csoportban átlagként statisztikailag jelentősnek számít. A különbség a nem, a származás,a társadalmi-gazdasági státusz, illetve az anya életkorának és alkatának figyelembe vétele után is fennállt.

"A növekedés egy összetett folyamat, amelyet mind genetikai, mind környezeti tényezők befolyásolnak" - magyarázta az egyetem sajtóközleményében dr. Basso. Az anyai életkor az első menzeszkor, amit a gének szintén befolyásolnak, csak egy tényező ebben a folyamatban, tette hozzá a kutatónő, akinek eredményei alátámasztják a brit dr. Ken Ong, a cambridge-i Addenbrooke Hospital orvosa által vezetett kutatás által leírtakat.

Korábban serdülnek a dundibb lányok

"Ha rákérdezünk az anya életkorára az első menzesz idején, az részben választ adhat arra, miért növekednek egyes gyermekek gyorsabban, mint mások" - mondta Ong. A kutató kiemelte, hogy a dundibb lányok általában hamarabb kezdenek menstruálni és esetükben magasabb az olyan krónikus betegségek, mint például a cukorbetegség és a szívbetegség kockázata, ennek vizsgálatára azonban további kutatásokra van szükség.

A tudósok nem tudnak egyértelmű magyarázatot adni az eredményekre. Az a tény, hogy az anyai menstruáció kezdete mind a fiúk, mind a lányok növekedését befolyásolja, azt jelenti, hogy a hatásért valószínűleg az általános növekedést kódoló gének felelősek.

"A jelenséget nem tudtuk például azzal igazolni, hogy az anya étkezési szokásai, amelyeket továbbad gyermekeinek, befolyásolnák mind a menstruáció kezdetét, mind a gyermekek növekedését" - folytatta dr. Basso. "Úgy vélem, felfedezéseink aláhúzzák, milyen összetett a növekedés folyamata."