Sziámi ikreket választottak szét Brazíliában

Vágólapra másolva!
Több mint tizennégy órás műtéttel sikeresen szétválasztottak Brazíliában egy sziámi ikerpárt, de az egyéves és négy hónapos kislányok még nincsenek túl az életveszélyen.
Vágólapra másolva!

Műtéti értelemben minden tökéletes volt. Váratlan fejlemény nélkül sikerült az egyik legbonyolultabb formában összenőtt ikreket szétválasztani. Most meg kell várni, hogyan működnek szerveik az operáció után - nyilatkozta a brazil médiának Zacharias Calil sebész.

Marie Louise és Marie Luana xiphopagus sziámi ikrek voltak, a mellkasuknál, hasuknál, csípőjüknél nőttek össze, és három lábbal születtek. Közös volt a májuk, húgyhólyagjuk, végbélnyílásuk, vaginájuk, és közösek voltak beleik is. A koponyájuknál összenőtt sziámi esetek után ez a második legbonyolultabb típus a sebészek szerint. A műtét "nagyon összetett, és a siker esélye a két kislány esetében 50 százalék" - jelentette ki még a beavatkozás előtt Calil doktor.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A negyven embert mozgósító műtét egymillió reálos (körülbelül 110 millió forintos) költségét Goiás szövetségi állam fedezte. Az operációt Goiania városban végezték.