Intelligens füldugó segíti a nagy zajban dolgozókat

Vágólapra másolva!
A beépített számítógéppel ellátott füldugó átengedi a beszédet, ellenben kiszűri a nem kívánt és veszélyes zajt, így javítva a zajos környezeti körülményeken.
Vágólapra másolva!

A QUIETPRO-nak nevezett eszköz, egy miniatűr hangszóróból, illetve egy külső és belső mikrofonból áll. A belső mikrofon érzékeli a fülbe kerülő zajt, melyet egy beépített mikrocsip szűr ki. Normál környezetben a hallás a szokásosnak megfelelő, azonban zajos környezetben csak a beszédhangokat engedi át. Adó-vevővel kombinálva megkönnyíti a zajos környezetben való kommunikációt.


A készülék egyik előnye, hogy a zajt nem rekeszti ki a kelleténél nagyobb mértékben, ezért a használó érzékeli a környezet hangjait. A rendszert folyamatos használatra tervezték, ezért automatikusan kapcsolódik a legtöbb adó-vevő készülékhez.


Az eszközt, mely már kereskedelmi forgalomban is hozzáférhető, eredetileg katonai célokra fejlesztették ki. Használták katonai tankok, vagy hajók fedélzetén, de járműmentes körülmények - például tűzharc - között is nagyszerűen teljesített.


Az utóbbi négy évben a készüléket szabadalmaztató SINTEF a Statoil és a Nacre cégekkel karöltve fejlesztette ki a QUIETPRO civil célokra készült, kisméretű, könnyen hordozható változatát.