A szájüregi gyulladások nem befolyásolják a fogorvosi implantátumok tartósságát

Vágólapra másolva!
A krónikus szájüregi gyulladások nem rontják a fogászati pótlások élettartamát, olvasható a Journal of Periodontology című szaklapban megjelent kutatásban.
Vágólapra másolva!

Az olaszországi San Raffaele Kórház kutatói összesen 275 szájüregi implantátumot ültettek be 37 páciens szájüregébe a kutatás kezdetén: 197 esetben gyulladásos, 78 esetben pedig egészséges szövetekbe. A beültetést követő 12, 24 és 48 hónapban a kutatók rendszeresen ellenőrizték a marginális csontszintet.


Négy évvel a kutatás megkezdése után a gyulladásos szövetekbe beültetett implantátumok 98,9 százaléka még kifogástalan állapotban volt. Az egészséges szövetekbe beültetett implantátumok mind túlélték a négyéves vizsgálati időszakot. A marginális csonszint 0,79 ± 0,38 mm volt a fertőzött csoportban és 0,78 ± 0,38 mm az egészséges csoportban. A vizsgálati adatok szerint plakk-képződés és vérzés tekintetében sem különbözött egymástól a két csoport.


"A vizsgálat 48 hónapja alatt nem mutatkozott különbség az egészséges és gyulladt szövetekbe ültetett szájüregi implantátumok között" - írják a kutatók.