Vágólapra másolva!
A legújabb kutatások szerint az akupunktúra segítségével úrra lehetünk a fogorvostól való félelmünkön.  
Vágólapra másolva!

Az Acupuncture in Medicine című lapban megjelent kutatási anyag reményt adhat azoknak az embereknek, akik betegesen félnek a fogorvostól. A kutatók szerint a két akupunktúrás ponton végzett ötperces kezelés sikerrel csökkenti a fogorvosi székben érzett stresszt és félelmet.


"Bár most még csak 20 páciens esetében teszteltük a módszert, az eredmények nagyon ígéretesek - nyilatkozta Dr. Palle Rosted, az angliai Weston Park Hospital fogorvosa, a kutatás vezetője - A mostani önkéntesek mind a 40-es éveikben járnak, és sokan közülük már majdnem 30 éve betegesen rettegnek a fogorvostól. "Sokuk hipnózissal és különböző relaxációs technikákkal próbálnak meg úrrá lenni a félelmükön, de az akupunktúra minden más módszernél hatékonyabbnak bizonyult."


A vizsgált betegek korábban csak altatásban, vagy erős nyugtatás hatása alatt tudták átvészelni a fogorvosi viziteket, a rövid kezelés után azonban szorongásuk és félelmük mérhetően csökkent. A kutatók a Beck-féle szorongás skálát (BAI) használták a résztvevők félelmének mérésére. Az értékek átlagosan 15 pontnyit csökkentek az akupunktúrás kezelések után, és így az összes önkéntes képes volt nyugtatók nélkül, ébren elviselni a fogászati beavatkozásokat.


"Persze ez nem gyógymód, de segíthet a betegeknek átvészelni a fogorvosi viziteket. Emellett olcsó és gyors módszer, és a nyugtatókkal szemben semmilyen káros mellékhatása nincs" - nyilatkozta a kutatásvezető.


A kutatók jelenleg egy irányított véletlenszerű tesztsorozat segítségével szeretnék tesztelni az akupunktúrás módszer hatékonyságát a placebókkal szemben.