Kis odafigyeléssel megelőzhető a szalmonellafertőzés

Vágólapra másolva!
Igaz, hogy lassan, de megérkezett a nyár, ezzel együtt gyakoribbá válnak a hasmenéssel járó betegségek. Ezek közül az egyik legismertebb és talán emiatt legrettegettebb a szalmonellafertőzés, mely akár tömeges ételfertőzést is okozhat. Mikor gondoljunk erre a betegségre?
Vágólapra másolva!

Magyarországon évente több ezer fertőzésre derül fény, ennyit jelentenek be a tisztiorvosi szolgálatnak. A megbetegedések száma akár tízszer ennyi is lehet: hazánkban ez az egyik leggyakoribb, baktérium által okozott hasmenéses kórkép. A megbetegedések száma évről évre nő, mely többek között a megváltozott állattarásnak is köszönhető.


Fagyi, madártej: a szalmonella kedvence is


A kórokozó általában fertőzött étellel - szárnyas-, sertéshús, csirke vagy kacsatojás - jut a beteg tápcsatornájába. Előfordulhat, hogy az étel széklettel szennyezett (például trágyás vízzel locsolt eper), vagy nem kellően hőkezelt, de szennyezett lehet az ivóvíz is, sőt néha tünetmentesen hordozó ember adja át a betegséget. Fertőző forrás lehet az élelmiszeren kívül a piszkos kezünk, a konyhai eszközök (vágódeszka, konyharuha, szivacs) is.


Legveszélyesebbek azok az ételek, melyek nyers vagy nem kellően hőkezelt tojást tartalmaznak (tipikusan a madártej, fagyi). A nyári melegben néhány baktérium is gyors szaporodásnak indul. Fontos, hogy a hűtőszekrényben nem pusztulnak el, csak lassul vagy leáll a szaporodásuk.


Az, hogy kialakulnak-e a betegség tünetei, több dologtól függ. Fontos a csíraszám, azaz nem mindegy, hogy mennyi kórokozó jut a szervezetbe. Egymillió baktérium kell ahhoz, hogy a betegség kialakuljon. Fontos a baktérium típusa: vannak nagyon fertőző és kevésbé veszélyes törzsek. Emellett igen lényeges a szervezet ellenálló képessége: a gyomorsav képes megvédeni a szervezetet. A nagyon fiatalok (egy év alattiak) és az idősek, a krónikus betegek nagyobb veszélyben vannak. Így fordulhat elő, hogy annak ellenére, hogy sokan fogyasztottak a fertőzött ételből, csak néhányan betegszenek meg.


Hasmenés, hányás, láz


A betegség tünetei közül a legjellemzőbb, hogy 2-5 napos lappangási idő után hasmenés és hányás jelentkezik, mely igen rossz közérzettel, hasi fájdalommal, lázzal járhat. A széklet rendkívül bűzös, vért is tartalmazhat. A láz általában 2-3 napig súlyosbítja a tüneteket, a hasmenés azonban egy hétnél is tovább tarthat. Fontos azonban, hogy a székletben még kb. egy hónapig kimutatható a baktérium, emiatt a közösségbe kerülés előtt úgynevezett felszabadító székletvizsgálatra van szükség. Az esetek egy részében a beteg egy életen át tünetmentes hordozóvá válik, ilyenkor élelmiszerekkel, betegekkel, kisgyermekekkel nem foglalkozhat.


A szalmonellafertőzés másik veszélye, hogy rendkívül súlyos idegrendszeri, ízületi és egyéb szövődményeket okozhat kiváltképp kisgyermekek, idősek és krónikus betegek körében.

Forrás: iStockPhoto


Folyadékpótlás, lázcsillapítás, diéta


A betegséget a többi hasmenéssel, hányással járó betegséghez hasonlóan kezeljük: a legfontosabb az elveszített folyadék pótlása. Erre legalkalmasabb a gyógyszertárakban kapható úgynevezett rehidráló oldat, mely a folyadékon túl az ásványi anyagokat, ionokat is pótolja. Emellett szükség van láz- és fájdalomcsillapításra, esetenként hányáscsillapításra is. Meggyorsítja a gyógyulást a jótékony bélbaktériumok visszaépítése (probiotikumok). Székletfogók adása kifejezetten ellenjavallt, ugyanis felhalmozza a szervezetben a baktériumok toxinját, mely súlyos állapot kialakulásához vezethet.


Antibiotikum adására csak bizonyos esetekben van szükség. A feleslegesen adott antibiotikum meghosszabbítja a kórokozók ürítésének időszakát, gyakoribbá válik a tünetmentes hordozás is. Egy éves kor alatt, ill. időseknél, súlyos szövődmények, elhúzódó láz esetén azonban adása feltétlen indokolt.


Kórházi kezelésre van szükség - fertőző osztályon -, ha a gyermek kiszárad (bágyadt, aluszékony, testsúlya, vizeletmennyisége csökken, tudatzavara van), elhúzódóan lázas, ha állapota súlyossá válik.


Előzzük meg a fertőzést!


A legfontosabb a személyi higiéné: ügyeljünk a gyakori, gondos kézmosásra. Főzés közben gyakran öblítsük el az eszközeinket, fertőtlenítsük a vágódeszkát, szivacsot. Nyers húst csak frissen dolgozzunk fel, tartsuk hűtőszekrényben. A mirelit ételt ne fagyasszuk vissza! A húsokat jól átsütve tálaljuk, a zöldségeket, gyümölcsöket alaposan mossuk meg.


Ügyeljünk arra, hogy olyan friss tojást vásároljunk, mely szalmonella mentesített. Felhasználás előtt mossuk meg a héját. A nyers tojást tartalmazó ételeket tartsuk a hűtőben. A szakemberek azt javasolják, hogy nyers húst, tojást, tejterméket tartalmazó ételeket csak megbízható étteremben fogyasszunk.


Dr. Karoliny Anna, csecsemő- és gyermekgyógyász