Hogyan kell elkészíteni?
1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire öntsük ki a napraforgómagokat és 6-8 percig helyezzük a sütőbe, amíg megpirulnak egy kicsit. Várjuk meg, míg lehűlnek. Vegyük vissza a sütőt 165 fokra és egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt úgy, hogy alatta és fölötte megolajazzuk vagy megvajazzuk az egész papír területét.
2. Egy kisebb tálban keverjük össze a mézet, juharszirupot, fahéjat és a narancslevet.
3. Egy nagyobb tálban a zabpelyhet, szezámmagot, napraforgómagot és a sót.
4. Öntsük a mézes keveréket a zabpelyhes összetevőkre. Addig keverjük, amíg egyenletesen eloszlik a ragadós massza és mindenhol befedi a száraz hozzávalókat.
5. Az így kapott keveréket oszlassuk el a sütőpapírral kibélelt tepsiben. Süssük 20 percig.
6. A sütőből kivéve, keverjük meg a ropogós müzlit és forgassuk össze a szárított áfonyával és mazsolával. Süssük még 15 percig. Várjuk meg, míg teljesen lehűl, mielőtt befőttesüvegben tárolnánk.
Tipp:
Ahogy a müzlin a juharszirupos-méz bevonat sütés után hűl le, úgy kezd egyre jobban a sütőpapírra ragadni. Ezért érdemes, minél hamarabb egy tálba, edénybe áthelyezni.