Gyógyítható-e a gerincbetegség?

Vágólapra másolva!
Mindenkit foglalkoztat ez a kérdés, akit érintett a gerincbetegség valamilyen formában élete során. Sokféle gerincbetegség sikerrel kezelhető (például törések, gyulladások), de a betegek 90 százalékát adó degeneratív (kopásos) eredetű elváltozások nem gyógyíthatók meg jelenlegi tudásunk szerint.
Vágólapra másolva!

Olyan népbetegségek tartoznak a "nem gyógyítható" kategóriába, mint a porckorong sérv és a gerinccsatorna szűkület. A kopásos eredetű elváltozások pontos oka nem ismert. Jól ismerjük viszont azt a folyamatot, amely a porckorong degenerációt kíséri. Ez a folyamat okozza fájdalmainkat, emiatt szorulunk esetenként műtétre.

A porckorong pusztulása az esetek zömében lassan, évtizedek alatt megy végbe. Sokszor azonban a degeneráció felgyorsul és néhány év alatt végbemegy.


Tudomásul kell vennünk, hogy a tudomány jelen állása szerint nincs olyan gyógyszer, természetes hatóanyag vagy diéta, mely visszafordítaná a porckorongban zajló degeneratív folyamatot. A rendelkezésre álló gyógyító eljárásaink ennek megfelelően tüneti kezelést nyújtanak és nem a betegség okát szüntetik meg. Természetesen ettől még nagyon hatékonyak lehetnek és elmulasztják a betegség - gyakran rendkívül fájdalmas - tüneteit. Ilyen kezelés például a gerinctorna, mely a közhiedelemmel ellentétben elsődleges hatását nem az izmok megerősítése, hanem a porckorong anyagcseréjének javításán keresztül fejti ki.


Mi lehet az igazi terápia a betegségben?

A megoldást a helyileg alkalmazott őssejt-terápia fogja szolgáltatni. Addig azonban még sok idő fog eltelni, míg az első beteget őssejtekkel fogjuk meggyógyítani.


A porckorong kopása

A bal oldalt látható ábra azt a folyamatot szemlélteti, mely életünk során a porckorongban végbemegy 20-as éveinktől a 70-es évekig. A képsorozaton szépen megfigyelhető, hogy az első képen milyen kiválóan elkülönül a belső mag (nucleus pulposus) és a külső, rostos gyűrű (anulus fibrosus). Az utolsó képen már a porckorong felszívódott, helyette csontos csőrök jelentek meg.


Dr. Erbszt András
gerincspecialista


Hogyan tudjuk csökkenteni a gerinc fájdalmát? Egy ideális megoldás!