"Vissza a hamutartókat!" Lázadnak az éttermek a dohányzási tilalom ellen

Vágólapra másolva!
Görögországban két hónapja érvényben lévő dohányzási tilalom nagy lázadást váltott ki az étterem-tulajdonosok körében. "Vissza a hamutartókat!" - így kampányolt száznál több étterem- és szórakozóhely-üzemeltető, akik heves ellenállást tanusítanak az új rendszabályokkal szemben. Az új törvény teljeskörűen tiltja a közterületeken és szórakozóhelyeken való rágyújtást.
Vágólapra másolva!

"Megbolondult az ország! Ha annyira káros a dohányzás, akkor miért legális a dohány termesztése és a termékek árusítása?" - kérdezte gúnyosan a Flash Radiotól Yiannis Tsakos, az athéni éttermek és szórakozási létesítmények szövetségének elnöke. Tsakos elmondta, hogy az országban heves ellenállás tapasztalható: 152 görög szórakozóhelyen és étteremben egyszerűen nem vesznek tudomást a tilalomról, és kihelyezik a hamutálakat.


Az elmúlt időben erős recesszió volt megfigyelhető az üzleti forgalomban: 30-50 százalékkal esett a bevétel. A további bevételcsökkenés oka 80 százalékban a dohányzás-korlátozásnak is köszönhető. Tsakos A NET TV-nek így nyilatkozott: "A görögöknél ritka az, hogy úgy bulizzanak, hogy közben nem dohányoznak. 100 dohányos jut 1 cigifüsttől szenvedőre."


Az elmúlt hetekben néhány üzemeltető már megkísérelte áthágni a törvényt: Athén mindenütt jelenlévő fedett árkádjaiban árultak cigarettát a népnek. Az üzlettulajdonosok a törvény hatályon kívül helyezését várják a három héten belüli választásoktól. Egy athéni kocsmáros így nyilatkozott: "a polgármesterek biztosan nem fogják ránk szabadítani a rendőrséget közvetlenül a választások előtt."