Bekékül csütörtök este a Parlament

Vágólapra másolva!
Kék színnel világíttatja ki a Parlamentet az Autisták Országos Szövetsége (AOSz) csütörtökön, az autizmus világnapjának előestéjén.
Vágólapra másolva!

A világméretű akciót az Autism Speaks amerikai szervezet indította el azzal a céllal, hogy az egész bolygón felhívja a figyelmet az autizmussal élő emberekre. A budapesti Parlament mellett kékbe borul egyebek mellett az Empire State Building és a Madison Square Garden is - közölte Zeliska Ildikó, az Autisták Országos Szövetsége munkatársa az MTI-vel.


Itthon 60 ezer autista él


A világban 67 millió, Magyarországon mintegy 60 ezer autista ember él. A szakemberek szerint ez a leggyorsabban növekvő létszámú fogyatékossági csoport a világon. Idén több gyereket diagnosztizálnak majd világszerte autizmussal, mint cukorbetegséggel, rákkal vagy AIDS-szel együttvéve.


Az AOSz a kormány megbízásából 2008-ban kidolgozta az Országos Autizmus Stratégiát, amely többek között érinti a diagnosztikát, az oktatást - beleértve a felnőttképzést - a rehabilitációt és a foglalkoztatást is. A szervezet szerint a világnapon beszélni kell arról, hogy hol tart a stratégia megvalósítása, mert 2020-ig a diagnosztizált gyermekek száma meg fog ötszöröződni, erre pedig az országnak fel kell készülnie.

Forrás: MTI
Forrás: MTI


Autista gyermek egyedül játszik a salgótarjáni Illyés Gyuláné Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat gyógypedagógiai óvodájában.

Nem alkalmasak az önálló életre


Az autizmus világnapját 2008-tól tartják április 2-án az ENSZ kezdeményezésére, hogy ráirányítsák a figyelmet az autista emberek problémáira és folyamatosan növekvő számukra. Az autizmus az agyi működés alapvető fejlődésterületeket érintő, egész életen át tartó zavara. A betegség szociális viselkedésben, a kommunikáció, a képzeleti működés és a rugalmas gondolkodás fogyatékosságában jelentkezik.


A betegek számára nehézséget jelent a saját és mások gondolatainak, szándékainak, érzelmeinek felismerése, nem képesek mások viselkedésének értelmezésére, így reakcióikat sem képesek a másik ember igényeihez igazítani. Az autisták mintegy 95 százaléka egész életén át alkalmatlan marad az önálló életvezetésre.


A kezdeményezésről bővebben: www.lightitupblue.org.