Gyógyszerrel megelőzhető a cukorbetegség

Vágólapra másolva!
A rosiglitazone-t és metformint alacsony dózisban tartalmazó gyógyszerkombináció segítségével megelőzhető a kettes típusú cukorbetegség, miközben nem kell tartanunk a leggyakoribb mellékhatásoktól sem - jelentették be kanadai kutatók a Lancet folyóiratban megjelent cikkükben.
Vágólapra másolva!

A kombináció kétharmadával csökkentette annak kockázatát, hogy a betegeknél a cukorbetegség előszobáját jelentő, magas vércukorszinttel járó pre-diabéteszből kialakuljon a valódi II-es típusú cukorbetegség. Az így kezelt betegek csupán 14 százalékánál jött létre négy év elteltével cukorbetegség, miközben ez az arány a placebókezelésben részesült kontrollcsoportban 39 százalék volt.


"Ugyanez a hatás tapasztalható a rosiglitazone-nal egy gyógyszercsaládba, a tiazolidindionok közé tartozó többi szernél is" - magyarázta az AFP hírügynökségnek Dr. Bernard Zinman, a kanadai Toronto Egyetem kutatója, a vizsgálat vezetője. "Ezek a gyógyszerek javítják a szervezet inzulinfelhasználásának hatásfokát."


A kettes típusú cukorbetegség kialakulásának fázisai


A kettes típusú cukorbetegség akkor alakul ki, amikor a szervezet fokozatosan egyre kevésbé képes reagálni az inzulinra, ezt az állapotot nevezzük inzulinrezisztenciának. Kialakulásában a túlevés, a testmozgás hiánya, a genetikai hajlam és más tényezők játszanak szerepet.


Az inzulinhatás csökkenésével a vércukorszint folyamatosan emelkedik, ez károsítja az ereket és a szerveket. A hasnyálmirigy béta-sejtjei pedig lassan elveszítik inzulintermelő képességüket.


Vannak mellékhatásaik a szereknek


A tiazolidindionok hatékonyak a cukorbetegség kezelésében. Azonban esetében számolnunk kell mellékhatásokkal, például folyadék-visszatartással, szívelégtelenséggel és esetleg szívrohammal is. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatala (FDA) jelenleg is vizsgálja a gyógyszerek szívbetegségeket fokozó kockázatát.


A metformin egy régebbi szer, amely szintén fokozza az inzulinérzékenységet, ez azonban hányingert okozhat.


Féldózisban azonban a pre-diabéteszeseknél a mellékhatások nem jelentkeznek


Zinman most azt vizsgálta, hogyan hatnak a szerek féldózisban. Összesen 207, pre-diabéteszben szenvedő betegnek adták naponta kétszer a gyógyszerkombinációt, illetve placebót, majd négy éven át követték nyomon őket. "Mellékhatásokat egyáltalán nem tapasztaltunk" - mondta el Zinman. "Sem súlygyarapodást, sem folyadék-visszatartást, sem gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat."


A vizsgálat nem volt elég hosszú ahhoz, hogy a szívelégtelenség és a szívroham fokozott kockázatát meg lehessen ítélni, azonban a folyadék-visszaatartás gyakran utal a lehetséges szívhatásokra. Mivel a tiazolidindionok és a metformin hamarosan generikus formában is hozzáférhetők lesznek, így a féldózisos kezelés olcsó módot kínál a cukorbetegség megelőzésére.


Segít a mozgás és a fogyás is


Bár az életmódi változtatások, mint a rendszeres testmozgás és a fogyás szintén segíthetnek a megelőzésben, az emberek nem igazán tartják be ezeket a szabályokat, így a gyógyszeres kezelés sokak számára vonzó lehet.


A Nemzetközi Diabétesz Szövetség becslései szerint a világon mintegy 300 millió pre-diabéteszes ember él, további 230 millióan pedig cukorbetegek.