A diabétesz kezelésében is segít a tesztoszteron

Vágólapra másolva!
Egy új kutatás szerint a férfi nemi hormon, a tesztoszteron javíthatja a cukorbetegség tüneteit. Magyarországon körülbelül félmillió cukorbeteg él, 90 százalékuk a helytelen táplálkozással és a mozgásszegény életmóddal összefüggő II-es típusú diabéteszben szenved, a cukorbeteg férfiak 40 százalékánál pedig a tesztoszteronszint is alacsony.
Vágólapra másolva!

Pontosan nem ismert, hogyan függ össze az alacsony tesztoszteronszint és a cukorbetegség, de feltételezik, hogy az alacsony tesztoszteronszint megnöveli a káros zsigeri zsírszövet mennyiségét. Egy tavaly elvégzett brit vizsgálatban 48 cukorbeteg és alacsony tesztoszteronszinttel rendelkező férfi vett részt, akiknél a hagyományos diabétesz-gyógyszerek és a hormonkezelés együtt a normál tartományban tartotta a vércukorszintet, az inzulinrezisztenciát és a testsúlyt is.


A merevedési zavarok gyakoriak a cukorbeteg férfiak körében. "A merevedési zavarokban szenvedő férfiak általában csak akkor kapnak tesztoszteront, ha nem reagálnak a Viagrához hasonló gyógyszerekre" - magyarázta a Daily Mail brit lapnak Dr. David Edwards, oxfordi háziorvos. "A tesztoszteronpótlás azonban nemcsak a libidó növelésére szolgál, az alacsony tesztoszteronszint egy megelőzhető kockázati tényező."


A betegeknek naponta kellett használniuk a tesztoszteronzselét, illetve létezik a havonta cserélendő tesztoszterontapasz is. "Nem a libidóhiány volt a legfőbb problémám, hanem inkább az, hogy semmi erőm nem volt" - emlékszik vissza az egyik beteg, a 68 éves Charles Lawson. "A kezelés megkezdése után azonban aktívabb lettem és pozitívabban álltam hozzá a dolgokhoz. Hirtelen többet tudtam mozogni és a diétámat is be tudtam tartani." Ennek eredményeképpen Lawson fogyni kezdett, vércukra rendeződött.


A cukorbetegség nem az egyetlen állapot, amelyet a férfiak alacsony tesztoszteronszintjével hoznak összefüggésbe. A University of California San Diego kutatói 800, 50 év feletti férfi vizsgálatából megállapította, hogy az alacsony tesztoszteronszint megemeli a szívbetegség okozta, továbbá az összes halálozás kockázatát, ez akár 40 százalékos rizikónövekedést is jelenthet.


Bár a tesztoszteronpótlás már több mint 60 éve létezik, a hormont sokan még ma is a testépítőkkel hozzák összefüggésbe. A szakértők szerint a hormonpótlás a prosztatarák kockázatát sem növeli, az orvosok mégis csak ritkán írják fel, mivel keveset tudnak egyéb hatásairól. A tesztoszteronpótlást rendszerint csak nagyon alacsony szintek esetén adják és nem túl nagy dózisban. A brit Diabetes UK szervezet semleges álláspontot vett fel a kezeléssel kapcsolatban. "Nem javasoljuk a kezelés kipróbálását, de azt sem mondjuk, hogy kifejezetten nem ajánljuk azt" - nyilatkozta egy szóvivőjük. "Merevedési zavarok esetén meg kell mérni a tesztoszteronszintet, de minden beteg egyéni elbírálást igényel."