A tüdő-, az emlő- és a vastagbélrák a leggyakoribb ráktípusok

Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet rákkutató hivatala szerint a rák 2030-ra 13,3 millió életet követelhet, ami közel kétszerese a betegség okozta 7,6 millió halálesetnek 2008-ban. 
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Rákkutató Hivatal legújabb előrejelzése szerint 2030-ban az új rákos esetek száma 21,3 millióra emelkedik, és 13,3 millióan halnak majd meg a betegségben.


Freddie Bray, a 27 ráktípust számításba vevő kutatás vezetője elmondta, hogy 2008-ban a 12,7 millió új rákos eset 56 százaléka, illetve a 7,6 millió rák okozta halálozás 63 százaléka a fejlődő országokban következett be.


A legújabb adatok azt mutatják, hogy 2008-ban a tüdőrák volt a leggyakoribb rákfajta, amit az emlő-, továbbá a vastag- és végbélrák követett. A legtöbb halálos kimenetelű esetet a legnagyobb népességű országokban, például Kínában, Indiában és az Egyesült Államokban regisztrálták. Az arányokat tekintve a halálozási arány Észak-Amerikában, Nyugat-Európában és Ausztráliában volt a legmagasabb.


Bray úgy véli, ez a gazdag országok fogyasztási szokásainak, például a dohányfogyasztás megváltozásával magyarázható a második világháborút követően. A dohányfogyasztás azonban most már a fejlődő országokban is terjed, így várhatóan a tüdőrák halálozási aránya is nőni fog a 21. században.