"Ne nevettess!" Egy nő, aki százszor alszik el egy nap - ha mosolyogni kezd

Vágólapra másolva!
Elég egy vicces szituáció és Claire Allen már alszik is. A brit nő ugyanis a narkolepszia egy rendkívül ritka formájában szenved, amelynek következtében - többnyire nevetés közben - naponta százszor is elaludhat.
Vágólapra másolva!

Claire Allen akár naponta százszor szó szerint álomba zuhan, mivel a cataplexia, a narkolepszia egy rendkívül ritka formájának következtében bármikor, hirtelen elaludhat. Az ilyen rohamokat bármilyen erős érzelem kiválthatja, amikor is Claire elveszti uralmát a teste fölött, és egy bénult állapotba kerül - írta meg a Small World.


Claire Allen a nevetést követően képtelen beszélni majd elsötétül előtte a világ és a külvilág számára úgy tűnik, mintha aludna, pedig a betegség érdekessége, hogy Claire végig a tudatánál van. "Nem fájdalmas egyáltalán, ugyanolyan mintha ébren lennék, csak éppen nem látok és nem tudok megszólalni, mert teljesen lebénulok" - magyarázta Claire. Az környezetének persze nagyon furcsa ezt látni: "Az emberek csak azt látják, hogy hirtelen összesem és pár perc után felkelek, mintha mi sem történt volna."


Valószínűleg hormonális eredetű


A kutatók szerint lehetséges, hogy a betegségért egy neurotranszmitter, a hypocretin játszik kulcsfontosságú szerepet, mivel a narkolepsziásoknál megfigyelték, hogy nagyon alacsony a hypocretin szintjük, ami az éberséget szabályozza.


A narkolepszia súlyos alvási zavarokat okoz, a betegek többnyire állandóan felébrednek az éjszaka folyamán. Claire, aki kutatóként dolgozik British Antarctic Survey, éjjelente 20-30-szor is felébred. Normális esetben, a szervezet alvás közben regenerálódik, ezért Claire-nek a haján, körmén és a bőrén is meglátszik az alváshiány.


A betegségre eddig is voltak ugyan gyógyszerek, de most egy sokkal hatásosabbat kezdett el szedni, amelynek segítségével az egész éjszakát átaludhatja. "Az elmúlt öt évben egy óránál tovább egyhuzamban sosem aludtam, ezért hihetetlen volt az első alkalom, amikor végre három órát tudtam aludni." A gyógyszereknek köszönhetően sokkal jobban van, az éjjeli pihenések miatt csökkent a nappali rohamok száma is.



A szociális életet is tönkreteheti


Dr. John Shneerson a Papworth Kórház alvás kutató központjának orvosa szerint csak az Egyesült Királyságban 25 ezren szenvednek ebben a betegségben, ami, ha nem kezelik, az életminőségét is sújthatja. Tönkreteszi a szociális életüket, munkájukat, például a saját gyerekeikre is félve vigyáznak, mivel akkor is elaludhatnak, miközben a gyermeküket fürdetik a kádban. Dr. John szerint van, hogy enyhébb esetben évekig sem diagnosztizálják a betegséget, pedig meglepően jól kezelhető.