Álmukban megölhetik magukat az alvajárók

Vágólapra másolva!
Ugrás egy ötödik emeleti ablakból, saját maga fejbelövése, autó elé ugrás. Valamennyi eset egyértelműen öngyilkosság, vagy talán mégsem? Ezeket a haláleseteket ritkán a pszeudo-szuicid paraszomniának nevezett jelenség okozhatja, állítják a szakértők. Más szóval lehetséges álmunkban öngyilkosságot elkövetni.
Vágólapra másolva!

Az amerikai sajtó nemrégiben beszámolt arról, hogy május végén egy fiatal tervezőt találtak New York-i otthonában, minden jel szerint éjszaka felakasztotta magát. A fiatalemberről azonban jól tudták, hogy álmatlanságban szenved és gyakran alvajár, ami közben számlákat állít ki ügyfeleinek, vacsorát főz, vagy dilis ruhákba öltözteti a macskáit. A munkahelyi stressz következtében azonban mostanában romlott az állapota. Lehetséges, hogy álmában követett el öngyilkosságot?


Michel Cramer Bornemann, a minneapolisi Hennepin County Medical Center igazságügyi alváskutatója szerint léteznek olyan dokumentált esetek, amelyek igazolják az alvajárás közbeni öngyilkosság létezését. Bornemann az alvajárás jogi vonatkozásait kutatja és részt vesz bírósági ügyekben is. Szakértőként a védelem oldalán működik közre abban az ügyben, amikor egy alvajáró bement egy idegen házba, viszont az ügyész segítségére van az ellen a nő ellen, aki azt állítja, álmában töltött meg egy fegyvert és ölt meg vele valakit.


"Ha belegondolunk, agyunknak az a része, ami emberré tesz bennünket, alvás közben ki van kapcsolva" - mondja Bornemann, aki ezzel a prefrontális kéregre utal, amely személyiségünket és döntéshozásunkat irányítja. Alvajárás során "a viselkedés vagy rendkívül ősi, reflexív, vagy olyan, amely beépült idegsejtjeink hálózatába és szokássá vált".


Mike Birbiglia humorista egy rádióműsorban idézte fel azt az alvajárással kapcsolatos emléket, amely csaknem a halálát okozta. Épp egy szállodában tartózkodott, amikor azt álmodta, hogy egy rakéta tart szobája felé. Nem ébredt fel, de felkelt és kiugrott második emeleti ablakából. Az ilyen esetek elkerülésére a férfi azóta mindig hálózsákban alszik.


Az alvajárás gyaermekkorban gyakoribb, Bornemann szerint az amerikai gyermekek körülbelül 12 százalékát érinti. Az agy érésével a legtöbb ember kinövi ezt a szokást - felnőttkorban sokkal ritkább az alvajárás, csak 4 százalékban fordul elő.