A méz gyógyhatása

Vágólapra másolva!
A különféle kultúrák a mézet mindig is rendkívül sokféleképpen használták fel: édesítésre, gyógyszerként, az isteneknek áldozatként, pénzként, de a szerelemnek is jelképe, hiszen a görög mitológiában Cupido mézbe mártja nyilát, mielőtt áldozatát célba veszi. Összeállítás a méz ájurvédikus felhasználásáról.
Vágólapra másolva!

A méhek már 150 millió éve élnek a Földön, és egy barlangfestmény tanúsága szerint az ember már 7 ezer éve is méhészkedett.


Az ájurvéda szerint a méz az élet nektárja, és mivel a virág nemi szerveiből származik, képes gyógyítani az ivarszerveket. Emellett az indiaiak használták torokfájás, megfázás, köhögés, fekélyek, égések és sebek kezelésére is.


Ne főzzük!


Míg a nyers mézet orvosságnak tartják, a főzött méz káros lehet, mert a hő kivonja belőle az ásványi anyagokat, vitaminokat, enzimeket, aminosavakat és szénhidrátokat. A mézet tehát mindig nyersen adjuk hozzá a joghurthoz, a meleg teához vagy kenjük a kenyérre.


Magas vérnyomásra és magas koleszterinszint esetére


Elhízás, magas vérnyomás és/vagy magas koleszterinszint esetén igyunk minden reggel egy pohár forró vizet, amelybe egy teáskanál mézet és 5-10 csepp almaecetet csepegtessünk. Az ájurvéda szerint a méz kioldja a zsírt és a koleszterint a szövetekből.


A reumatoid artritisz tüneteinek enyhítésére naponta vegyünk be 200 grammnyi porított guggulut (indiai gyógynövény) egy teáskanál mézzel.


A keringés javítására oldjunk fel egy teáskanál fahéjat, negyed teáskanál trikatut (indiai gyógynövény) és egy teáskanál mézet egy csésze forró vízben. Hagyjuk állni tíz percig, naponta kétszer fogyasszuk.


Száj - és gyomorfekélyre


A száj fekélyeinek gyógyítására kenjünk a sebrel egy teáskanál mézet, amelyhez egy pici kurkumát adtunk. Ez serkenti a nyáltermelést és segít kimosni a szájból a méreganyagokat: köpjük ki, ha azt szeretnénk, hogy az afta, a szájfekély vagy a nyelv elváltozásai gyorsabban gyógyuljanak. Belső fekélyek (például gyomorfekély) esetén fogyasszunk naponta kétszer egy csésze meleg tejet egy teáskanál mézzel.


A sebgyógyulás elősegítésére napközben kössük be sebünket steril gézzel, amelyre mézet kentünk, éjszakára azonban vegyük le.


Megfázásra, lázra, arcüreggyulladásra


Megfázás esetén keverjünk össze fél teáskanál fahéjat egy teáskanál mézzel, ezt naponta két-három alkalommal fogyasszuk.


Arcüreggyulladás esetén napi kétszer keverjünk össze egy teáskanál mézet és friss gyömbérlevet.


Krónikus láz csökkentésére napi két-három alkalommal ajánlott a szent bazsalikom (tulsi, indiai gyógynövény) főzete, melyhez egy csésze forró vizet és egy teáskanál tulsit használjunk. Ehhez adjunk negyed teáskanál őrölt feketeborsot és egy teáskanál mézet, naponta kétszer-háromszor.


Emésztési panaszokra és szorongásra


Hányinger, hányás és emésztési panaszok ellen keverjünk össze egy rész citromlevet egy rész mézzel. Mártsuk bele mutatóujjunkat és naponta kétszer lassan nyalogassuk le.


Hasi fájdalom esetén keverjünk össze negyed teáskanál őrölt babérlevelet, negyed teáskanál zellermagot és egy teáskanál mézet ebéd és vacsora előtt.


Szorongás esetén igyunk meg naponta kétszer egy pohár narancslevet, amelyhez adjunk egy teáskanál mézet és egy csipetnyi őrölt szegfűszeget.


Még a dohányzásról való leszokásban és a csuklás megszüntetésében is segít


A dohányzásról való leszokásban is használható: a cigaretta utáni vágy leküzdésére rágjunk el néhány ananászdarabkát fél teáskanál mézzel.


Csuklás megszüntetésére keverjünk össze egy teáskanál mézet és egy teáskanál ricinusolajat egy edényben. Mártsuk bele a mutatóujjunkat és nyalogassuk le. 10 percenként ismételjük, ameddig a csuklás el nem múlik.


A nyers méz nem ajánlott 18 hónapnál fiatalabb gyermekeknek, nagyon időseknek és immunhiányos betegeknek.