Az aszpirin meglepő felhasználási módjai a háztartásban

Vágólapra másolva!
Manapság a sok új gyógyszer és eljárás korában kevés kipróbált és jól bevált módszer létezik. Kr. e. 400-ban Hippokratész már leírta, hogy a barka csökkenti a fájdalmat és csillapítja a lázat. Csak később derült ki, hogy a barka aktív hatóanyaga a szalicin, amely napjainkban a legközelebb áll ahhoz, hogy "csodagyógyszerré" váljon.
Vágólapra másolva!

A barkát, fehér fűzt évszázadokig használták gyógyító hatása miatt, az 1700-as évektől pedig megpróbálták a szalicint orvosi célokra szalicilsavvá alakítani.


1897-ben egy német vegyész alkotta meg az acetilszalicilsavat, mivel a szalicilsav súlyos gyomor-bélrendszeri mellékhatásokkal rendelkezett. A vegyész munkáltatója, a Bayer aszpirinnek nevezte el az új szert, és széleskörű marketingkampányba kezdte népszerűsíteni. 1915-re a gyógyszer már nagy népszerűségre tett szert, és vény nélkül is kaphatóvá vált.


Napjainkban az aszpirin szabadalmát a legtöbb országban (Magyarországon is) még mindig a Bayer birtokolja, azonban néhány országban, köztük az Egyesült Államokban már generikus szer, vagyis bárki gyárthatja.


Nem csodagyógyszer, de széleskörű a felhasználása


Az aszpirin más gyógyszerekkel ellentétben több hatással is rendelkezik: egyszerre fájdalom- és lázcsillapító, valamint alvadásgátló is. Az aszpirin hatásmechanizmusát csak az 1970-es évektől kezdve ismerjük: gátolja az egyik gyulladásos hírvivő anyag, a prosztaglandinok termelődését, így a fájdalomüzenet nem jut el az agyba.


Ugyanez a mechanizmus a véralvadást is gátolja, mivel ehhez is prosztagladinokra van szükség. Sok szívbeteg ember szed naponta kis dózisban aszpirint, hogy megelőzze a szívinfarktust és a stroke-ot.


A lázcsillapító hatás pontos módja még nem ismert, valószínűleg a hipotalamuszon keresztül hat, amely többek között a testhőmérsékletet is szabályozza.


Az aszpirinnek azonban mellékhatásai is vannak. A véralvadási problémákat ronthatja: műtétek után nem javasolt hosszú ideig szedni, mert a véralvadás gátlásán keresztül lassítja a sebgyógyulást.


Nagy dózisban szedve fülzúgást, a veseműködés romlását és a gyomor-bél rendszer károsodását okozhatja. Az aszpirin gyermekek számára ellenjavallt (főleg vírusfertőzések esetén), egy halálos idegrendszeri betegség, a Reye-szindróma fokozott kockázata miatt.


Gyógyszer háztartási célokra


Ha mi magunk sohasem szedünk aszpirint, akkor is érdemes tartani egy dobozzal a gyógyszeres szekrényben, mivel a megszokott alkalmazási területeken túl a háztartásban is számos célra felhasználható.


Először is jelentősen csökkenti a rovarcsípések okozta gyulladást. A duzzanat és viszketés ellen nedvesítsük meg az érintett területet, és dörzsöljünk szét rajta egy tabletta aszpirint.


A vágott virágok tovább maradnak frissek, ha vizükbe összetört aszpirintablettát teszünk.


Szalicilsavtartalma a pattanások és mitesszerek ellen is hatásos - dörzsöljük be azokat a tablettával.


Aszpirinnel a fehér ruhákon megjelenő sárga dezodorfoltokon is segíthetünk. Törjünk össze néhány tablettát, oldjuk fel őket meleg vízzel, és áztassuk be a foltokat mosás előtt.


Segítségével állítólag a lemerült akkumulátor is feléleszthető, de használható korpás haj és a növényeken megjelenő gombás fertőzések ellen is.