Kapcsolatot találtak az allergia kialakulása és a születési hónap között

Vágólapra másolva!
Az ősszel és télen született babáknál nagyobb az ételallergia kialakulásának veszélye, mint a tavasszal és nyáron születettek esetében - derült ki egy új amerikai kutatásból. Ennek a kutatók szerint a D-vitamin hiánya lehet a magyarázata.
Vágólapra másolva!

A napfény hatására kialakuló D-vitamin kulcsfontosságú a gyermekek immunrendszerének fejlődése szempontjából, a téli babák azonban kevesebb napfénynek vannak kitéve.


A bostoni Massachusets General Hospital orvosai 1002 ételallergiás beteg adatait elemezték, akik valamennyien egy adott hatéves periódus során jelentek meg a sürgősségi osztályon. Ezután az ételallergiában szenvedők születési hónapjait hasonlították össze azokéval, akik egyéb okok miatt keresték fel a sürgősségi osztályt.


Az asztma és a bőrgyulladás is kapcsolatban áll a születés hónapjával


Az összevetésből kiderült, hogy az allergiák összefüggést mutatnak a születés hónapjával, de csak az öt évnél fiatalabbak esetében. Az allergiával kezelt öt évnél fiatalabbak 41 százaléka született tavasszal vagy nyáron, miközben 59 százalék látta meg télen a napvilágot.


A kutatók elismerik, hogy más tényezők, például a fertőzések, a családi halmozódás, az anya és a gyermek étrendje és a beltéri szennyezések is hozzájárulhatnak az ételallergiák kialakulásához, azonban azt gondolják, hogy a D-vitamin hiánya, vagyis a születés hónapja "jelentős potenciális kockázati tényező" az ételallergia kialakulásában. A kulcs a méhen belüli, a születés utáni és a kora gyermekkori alacsony D-vitamin szint lehet.


Korábbi kutatások már kapcsolatba hozták a születés hónapját más allergiás betegségekkel, például az asztmával, a visszatérő zihálással és a bőrgyulladással.


"A D-vitamin segít a szervezetnek legyőzni a fertőzéseket, és gátolja az allergiáért felelős sejtek aktivitását" - magyarázta Dr. Milo Vassallo, a tanulmány vezető szerzője. "Ha a szervezet egy ételmolekulával találkozik, el kell döntenie, barátként vagy ellenségként kezeli-e. A D-vitamin hozzájárul a tolerancia kialakulásához, a csökkent D-vitamin szint hatására azonban intolerancia alakul ki."