Hamarosan startol az allergiaszezon, ideje felkészülni!

Vágólapra másolva!
Szénanátha, szemgyulladás, viszkető bőr.  Ezeket a kellemetlenségeket nem kell bemutatni annak, aki küzd az allergiával. Az orrspray-k és gyógyszerek mellett azonban más megoldásokkal is próbálkozhatunk a kritikus időszakban. A szakértők szerint sok esetben az allergia lelki eredetű is lehet, ezért nem elég csupán a tüneti kezelés, ha a hátteret nem derítik fel, a teljes gyógyulásnak jelentősen csökken az esélye.
Vágólapra másolva!

Az allergia a szervezet védekező rendszerének megváltozott válaszát jelenti, sokak számára ártalmatlan anyagokkal szemben. Az allergiában szenvedők szervezete abban a pillanatban ellenanyag termelést indít be, amint az adott anyag bejut, vagy érintkezik a szervezettel. Ezek az ellenanyagok a bőrben, a kötőszövetben, a légutakban és a bélben megtalálható hízósejtek felszínéhez kötődnek. A hízósejtek pedig nagy mennyiségben tartalmaznak hisztamint, amely az allergiás tünetek kifejlődéséért felelős. A reakciók típustól függően jelentkezhetnek többek között szénanátha, szemgyulladás, bőrviszketés vagy duzzanat formájában. Amíg a szénanátha és a szemgyulladás elsősorban a pollenre érzéken betegeknél jelentkezik, addig a bőrviszketés vagy duzzanat ételallergiára utalhat, de hasonló tüneteket mutatnak a keresztallergiában szenvedők is.


Forrás: www.allergiadoktor.hu
A virágpor hatása az allergiás szervezetre

Lelki trauma után allergia?


Az allergiára való hajlamot orvosi szakszóval atópiának nevezzük, de ettől eltekintve még számos más külső, esetleg lelki okra is visszavezethető a tünetek megjelenése, vagy esetleg súlyosbodása.


"Lelki trauma esetén az allergiára hajlamos emberek sok esetben válnak bizonyos anyagokkal szemben túlérzékennyé" - mondta el lapunknak dr. Söjtöry Hajnalka allergológus-klinikai immunológus főorvos. "De az is előfordulhat, hogy már beteg embereknél a tünetek valamilyen környezeti változás hatására súlyosbodnak. Az allergia lelki hátterével foglalkozó tudomány a pszicho-neuro-immunológia" "A stabil és kiegyensúlyozott lelkiállapot az allergiások nagy részének enyhíti a tüneteit."


"13 éves korom óta vagyok allergiás, és 25 éves koromig a nyaraktól eltekintve elég jól viseltem a betegséget" - ecsetelte betegségét Anna. "Aztán három évvel ezelőtt több családi és munkahelyi trauma is ért, a tüneteim pedig egyre súlyosabbak lettek. Addig 5-6 növényre voltam allergiás, ez a szám azonban felkúszott 13-ra és a növények mellé felkerült az állatallergia is, valamint abban az évben lettem először keresztallergiás. Ráadásul a keresztallergia miatt a tüneteim már nem kizárólag nyáron jelentkeznek".


Az allergia, sarkítva akár autoagresszív betegségként is értelmezhető, hiszen az adott személy elkeseredett és reménytelen harcot folytat olyan kikerülhetetlen dolgok ellen, mint a pollenek. Ezért sok szakember úgy látja, hogy allergiás tünetek sokat enyhülhetnek, ha a betegséget nemcsak szervi, hanem lelki rendellenességként kezeljük.


Alternatív gyógymódok és a tünetmentesség


"Az allergia önmagában nem gyógyítható, de léteznek hosszan tünetmentes betegek, ennek a titka azonban az, hogy gondosan követik az orvos utasításait" - magyarázta dr. Söjtöry. Különösen a szénanáthás tüneteket mutatóknál fontos, hogy már a pollenszezon kezdete előtt kezdjék el a gyógyszeres kezelést, így van a szervezetnek ideje felkészülni. A homeopátiás szerekre ugyan sokan esküsznek, azonban nekem az a tapasztalatom, hogy súlyos allergiás megbetegedések esetén ez kevés a tünetek enyhítéséhez. Gyengébb szénanátha kezelésére azonban beválhat. Amit különösen fontosnak tartok, hogy az allergiában szenvedők, orvosi felügyelet mellett évente kétszer tartsanak méregtelenítő és tisztítókúrát, ugyanis ezek hosszútávon sokat javíthatnak az allergián. De ugyanúgy hasznos lehet az úgynevezett immunterápia is."


"Az immunterápia leginkább egyfajta oltáshoz hasonlítható, amelynek segítségével az allergiás beteg védekezőrendszere megtanulja különösebb gond nélkül elviselni a panaszt okozó anyag jelenlétét. Az immunterápia hatékony és korszerű módszer, a ma ismert és elérhető kezelési eljárások között különleges helyet foglal el, hiszen szemben a többi módszerrel nem csupán a tünetekre, hanem a betegség okaira hat. Így szerencsés esetben hosszú távú teljes tünetmentesség is elérhető, azonban figyelembe kell venni, hogy ez egy hosszadalmas és nem mindenki számára ajánlott folyamat" - folytatta szakember.


Sóval az allergia ellen


Aki mégis megpróbálja gyógyszer nélkül átvészelni az allergiaszezont, használja ki a só gyógyító erejét. Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy a tünetek rendszeres sóterápia mellett ugyan enyhülhetnek, de a tünetmentességhez ez a módszer sajnos nem elegendő.


A sóterápia legfontosabb kelléke az egy százalékos sóoldat, ebben az oldatban a só mennyisége annyira elenyésző, hogy a terápia során maró, csípő hatást nem is érezni. A bárki által elkészíthető oldathoz szükség van 1 gramm speciális sóra (lehet például pakisztáni kristálysó, a konyhasó viszont nem megfelelő erre a célra), amit 1 deciliter ásványvízben kell feloldani, majd az így elkészült oldattal mindkét orrlyukat átmossuk, speciális gyógyszertárban kapható szemmosóval vagy fecskendővel. Allergiásoknak naponta 5-6 alkalommal célszerű orrmosást végezni, ugyanis az egyszázalékos sóoldat lemossa az orrnyálkahártyáról az oda ragadt polleneket, és a duzzanatot is megszüntetni.


A szemet éppúgy át lehet mosni, mint az orrot, itt is egyszázalékos oldattal dolgozzunk, amit egy speciális eszköz segítségével öntsünk a szemünkbe (ezt az ún. szemmosó poharat gyógyszertárban lehet megvásárolni). Nem kell attól tartani, hogy az oldat csípni fogja a szemünket, ugyanis az emberi test 0,96 százalékban tartalmaz sót, az oldatunk pedig nem sokkal erősebb ennél. A különbség olyan kevés, hogy meg sem fogjuk érezni a sót, ahhoz viszont bőven elég, hogy kimossuk a szemünkből a polleneket és a port.