Gyorsítják az öregedést a szénsavas üdítők

Vágólapra másolva!
Az üdítőkben és a feldolgozott élelmiszerekben található foszfátok felgyorsítják a szervezetben az öregedési folyamatokat, és növelik több krónikus betegség kialakulásának kockázatát.
Vágólapra másolva!

Egy friss tanulmány szerint a szénsavas üdítőitalok krónikus vesebetegséget, érelmeszesedést, izom- és bőrsorvadást is okoznak. "Az embereknek egészséges étrendre van szükségük, a hosszú és egészséges élet szempontjából pedig meg kell tartani a foszfátok egyensúlyát" - közölte Dr. M. Shawkat Razzaque, a Harvard Egyetem kutatója.


A tudósok egereken végzett kísérletekkel vizsgálták a magas foszfátszint hatásait. Az első csoport egereinél hiányzott a klotho elnevezésű gén, ennek hatására foszfátszintjük jelentősen megemelkedett. Ezek az állatok 8-15 hét alatt elpusztultak. A második csoportban a klotho gén mellett egy másik gén (NaPi2a) is hiányzott, mely hiányában a foszfátszint csökkent, ezek az egerek 20 hétig maradtak életben, míg a harmadik csoportban mindkét gén hiánya mellett az állatokat magas foszfáttartalmú étrenden tartották, ezek 15 hét alatt pusztultak el. A vizsgálat eredménye arra enged következtetni, hogy a foszfát mérgező hatású az egerekre nézve és ez valószínűleg az emberek esetében is így van.


Világszerte számos ember üdítőitalok fogyasztásával visz be koffeint szervezetébe, azonban ezzel foszfátot is fogyasztanak. A kutatási eredmények arra utalnak, hogy a foszfátegyensúly befolyásolja az öregedési folyamatot, ezért lehetőleg kerüljük az ilyen élelmiszerek felhasználását.