Királyok éve a Nemzeti Színházban - videó

Nemzeti Színház, 2023. május 26., évadhirdető sajtótájékoztató, Vidnyánszky Attila, Rátóti Zoltán, Ács Eszter, Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Horváth Lajos Ottó, Schnell Ádám, Szabó Sebestyén László, Szűcs Nelli,
Vágólapra másolva!
Királyok évada címmel hirdette meg a Nemzeti Színház a 2023–2024-es szezonját, amelyben kilenc bemutatóval jelentkezik a társulat. Azért ezt a címet kapta a jövő évad, mert szinte minden új produkcióban szerepelnek uralkodók. A Színházi Olimpia eseményei október közepéig tartanak, de ősszel megrendezik a 10. MITEM fesztivált is - mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a pénteken tarott évadhirdető sajtótájékoztatón. Kiemelte: egy sor világhírű külföldi rendező tér vissza a Nemzeti Színházba. Szeptemberben a színház igazgatójának rendezésében láthatja a közönség a Bánk bánt, amely egy új generációs produkció lesz - mondta Vidnyánszky Attila. Rátóti Zoltán két Molnár Ferenc-darabot rendez: az Egy, kettő, három, és Az ibolya című műveket, amelyekben olyan nagyszerű színészek lépnek színpadra, mint Bodrogi Gyula vagy Schnell Ádám. Az előadásokban az SZFE hallgatói is szerepelnek majd. A görög Theodórosz Terzopoulosz rendezésében, Szűcs Nelli főszereplésével érkezik Brecht: Kurázsi mama című előadása, a grúz Avtandil Varszimasvili rendezésében pedig Gogol: A revizor című művét láthatja a közönség, Trill Zsolt, Szűcs Nelli és Herczeg Péter főszereplésével. Toót-Holló Tamás: Aranyhajú hármasok című folkoperáját Vidnyánszky Attila viszi színpadra. Berettyán Nándor rendezi Sík Sándor István királyát - István király szerepében Rátóti Zoltánt láthatjuk majd. A nagy orosz rendező, Valerij Fokin Shakespeare: Lear király című darabját állítja színpadra Horváth Lajos Ottó főszereplésével. Szarka Tamás: Esthajnal című cigányballadáját Vidnyánszky Attila rendezi majd, ahogyan az Irredenta kabaré című előadást is, amely a 20-as, 30-as években született dalokon, irodalmi szövegeken és visszaemlékezéseken keresztül idézi meg egy letűnt korszak világát.
Vágólapra másolva!

„Jelenleg még tombol az idei évad, és a Színházi Olimpia betölti minden pillanatunkat - ennek részeként játsszuk a Szent István-bazilika előtt a Csíksomlyói passiót pénteken este, miközben világhírű rendezők sora érkezik. Utána átadjuk a stafétát a nyári színházaknak" – mondta a Nemzeti Színház pénteki sajtótájékoztatóján Vidnyánszky Attila. Azt is hozzátette, hogy az elmúlt években gazdag repertoárt építettek fel, a legkisebbektől kezdve a felnőtt generációnak szánt előadásokig több mint harminc produkció, külföldi, magyar és mai szerzők sokasága várja a közönséget.

Nemzeti Színház, 2023. május 26., évadhirdető sajtótájékoztató, Fotó: Polyák Attila - Origo

A 2023/24-es évadról úgy fogalmazott: gyönyörű évadot sikerült összerakni, méltó, nagy kérdéseket megfogalmazó előadásokkal.

A Nemzeti Színház társulata három fiatal tehetséggel bővül: Madácsi István, Martos Hanga és Szilágyi Ágota csatlakozik – jelentette be Vidnyánszky Attila.

Martos Hanga és Madácsi István - a Nemzeti Színház társulatának új tagjai Fotó: Polyák Attila - Origo

Vági Barbara és Talán Csaba az évadhirdető sajtótájékoztatón forgatott - interjút adott Vidnyánszky Attila, Rátóti Zoltán és Szűcs Nelli. Nézze meg a videót!