Vajon most miért nem gyalázkodik Alföldi Róbert?

Alföldi Róbert Franz Xaver Kroetz A vágy című darabját rendezi a Radnóti Tesla Laborban.
Vágólapra másolva!
Nyolc éve nem nagyon adott úgy interjút, hogy ne szidalmazta volna a kormányt. Ebből élt ugyanis: így szerzett magának munkát külföldön (ezek egy idő után megcsappantak), és így szerzett itthon. Nem mindenhol persze: a Katona József Színház vagy az Örkény Színház például sohasem engedte be Alföldit, sem színészként, sem rendezőként. Most Szegeden rendezte a West Side Storyt. Azonban az amerikai jogtulajdonosok nem engedtek a szövegkönyvhöz nyúlni, és azt sem nézik jó szemmel, ha egy megosztó rendező vulgárpolitizálni kezd, ezért a mindig gyalázkodó Alföldi fülét-farkát behúzta, a pénzre gondolt, és hirtelen arra jött rá, hogy a West Side Story (ez a modern, zenés Rómeó és Júlia-történet) semmilyen mai politikai jelentéssel nem bír. Természetesen nem hiányzik senkinek, hogy Alföldi a kormányt (vagy bárkit) szidja, viszont mégis mulatságos, hogyha az anyagi érdekei azt diktálják, akkor hirtelen nem reklámozza Karácsony Gergelyt sem. Mint ismert: Alföldi tagja Karácsony mozgalomszerűségének.
Vágólapra másolva!

A West Side Story generációk óta egymásnak feszülő szekértáborairól mint a jelen magyar társadalomra az újságíró szerint rímelő helyzetről kérdezték Alföldi Róbertet, aki válaszában szokatlanul visszafogottan reagált. Egy szó sincs aktuálpolitikáról. Nehogy megharagudjon az amerikai jogtulajdonos. De nézzük csak a válaszát!

Alföldi Róbert most nem politizálhatott Forrás: Origo

Bár elismeri, hogy a szekértáborok feszültsége a darab alapkonfliktusa, ám - milyen meglepő - Alföldit váratlanul mégsem ez érdekli, hanem hogy honnan a hatalmas indulat a fiatalokban.

Arról is beszélt Alföldi, hosszasan kellett egyeztetnie a jogtulajdonosokkal, és arról is, hogy meglepte, mennyire szigorú hozzáállással védik az eredeti szövegkönyvet.

Hogyne lenne igazuk...

Alföldi, aki a Hamletbe is beleszuszakolta a napi politikát, aki Karácsony Gergely reklámembereként egyetlen lehetőséget sem enged el, most igen.

Persze, feltűnő, hogy csakis a polgári kormányzás idején van mondanivalója a hatalomról. Az István, a király rockoperát egy szintén választás előtti évben például úgy vitte színpadra, szintén a szegedi Dóm téren, hogy Istvánt SS-tisztek és kéksisakos békefenntartók gyűrűjében ábrázolta, aki a nép elnyomásán dolgozik, majd a Szent Korona "ketrecébe" zárta záróképként a szerinte megalázott nemzetet.

Forrás: Origo

Amikor azonban érdeke úgy diktálja, eltekint a kemény társadalom- és hatalomkritikájától. Ez történt a West Side Story megrendezésekor, ahol nyilatkozataiban is csupa közhelytömegre futotta. A darabbéli fiatalok ellentétéről olyan rendkívül eredeti gondolatokat sikerült megállapítania, mint például:

Amikor a musical konkrét színre viteléről beszélt, nagy bölcsen és rendkívüli ízléssel megállapította - idézet jön -, hogy:

De nem kell sokat várni a következő gyalázkodásáig. A budapesti Május 1. mozi helyén nyílt színházteremben rendez ősszel, biztosak lehetünk benne, hogy azért a pénzért, amit ott kap, azért már kell szidalmaznia a kormányt, és dicsérni Gyurcsány Ferenc jelöltjét, Karácsony Gergelyt.