Átadták a fertődi Esterházy-kastély megújult nyugati szárnyát

Vágólapra másolva!
Átadták a fertődi Esterházy-kastély csaknem kétmilliárd forintból felújított nyugati szárnyát, amelyben három kiállítás, az Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár, az Esterházy-porcelánkabinet, valamint az Idővonzatok - Modulated Time, Boldi szobrászművész és Incze Mózes festőművész közös tárlata kapott helyet.
Vágólapra másolva!

„A magyar nemzet értékeinek, épített, természeti, kulturális, szellemi örökségeink kezelése, bemutatása, fejlesztése a hazaszeretet kifejezésének formája. Ennek a hazaszeretetnek a kézzel fogható tanúi vagyunk itt ma mindannyian" – hangzott el a fertődi Esterházy-kastély felújított nyugati szárnyának átadó ünnepségén.

Az átadón és kiállításmegnyitón részt vett mások mellett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, Varga Judit igazságügyi miniszter, valamint köszöntötték Esterházy Antal herceget és feleségét, Esterházy Svetlanát.

A fertődi Esterházy-kastély Forrás: Wikipedia

„A fertődi Esterházy-kastély felújítása során az a cél vezérelte a magyar kormányt, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezet el bennünket, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat. Ez a cél, amit 2013-ban ezen a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök meghirdetett, egy újabb, jelentős mérföldkőjéhez érkezett a mai napon" – emelte ki az esemény kapcsán köszöntőjében Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntőjében elmondta:

"Magyarország a csodák forrása. Az áldozatos, kitartó munka, a tudatos, tervezett, egymásra épülő folyamatok megvalósítása olyan eredményekben fog kiteljesedni, amelyek egyrészt igazolják, hogy jó kezekben vannak ezek a csodák, másrészt tovább növelik a nemzeti örökségeink ismertségét" - mondta az ügyvezető.

Barcza Attila országgyűlési képviselő, Varga Judit igazságügyi miniszter és Egresitsné Firtl Katalin ügyvezető adták át a felújított szárnyat. Forrás: Eszterháza Kulturális, Kutató- és FesztiválközpontKözhasznú Nonprofit Kft.

Varga Judit igazságügyi miniszter, aki az Idővonzatok- Modulated Time kiállítást nyitotta meg, úgy fogalmazott:

"Incze Mózes és Boldi nagyon jól összeszokott művészpáros, akik klasszikus, nagy múltú anyagokkal dolgoznak, mégis a modern kor egzisztenciális kérdéseire keresik a válaszokat. Emellett a barokk kor is megjelenik a mai napban, ugyanis átadtuk az Esterházy-képtárat és az Esterházy-képgyűjteményt is" – hangsúlyozta kiállításmegnyitó beszédében Varga Judit.

Árvai-Józsa Kitty művészettörténész beszédében elmondta:

„Incze Mózes és Boldi kiállításának megnyitóján igazán különleges együttállásnak lehetünk a tanúi. Mindkettejük esetében egy összegző, átfogó tárlatról beszélhetünk, hiszen az elmúlt 25 év terméséből válogattunk, és így sok helyen nagyon szépen kirajzolódik az alkotói fejlődés íve, a művészi gondolkodás iránya."

A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyát Turner Lajos címzetes kanonok, a fertődi Szent András-templom plébánosa áldotta meg.

Az Esterházy-kastély marionettszínházában Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész koncerttel köszöntötte a rangos eseményt, ahol meglepetésként Varga Judit hegedűjátékát hallhatták a vendégek.

A fertődi kastély nyugati szárnyának kastélyterei 2021. július 21-étől, szerdától lesznek látogathatóak, további információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és az eszterhaza.hu weboldalon.

A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának fejlesztése

A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnya rekonstrukciójának kivitelezési munkálatai 2016 tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében.

Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg.

Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméterben megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. Az első szakasz 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg. További kormányzati támogatással csaknem 1,8 milliárd forint a fejlesztésre szánt forrás. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg.

A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnya Forrás: Eszterháza Kulturális, Kutató- és FesztiválközpontKözhasznú Nonprofit Kft.

Az I. ütem második építési eleme az Esterházy-kastély nyugati szárny tető- és homlokzatjavítási munkáit tartalmazta. A műleírás a fedélszék-megerősítés, a homlokzatfelújítás és a kiállítás bútorainak terveit foglalta magában, valamint a homlokzati megjelenést érintő minden szakági kiegészítést. Így például: a műemlékileg értékes szerkezetek, az eredeti kőszerkezetek, az oktogon feletti kő szoborcsoport, a kutatások által feltárt és műemlékileg értékes szerkezetek, felületek restaurátor általi helyreállítását. Megtörtént a patkószárny feletti oromzatdísz restaurálása, valamint a főpárkányzat teljes újraépítése, profilozása a feltárt eredeti kialakítás alapján. A beruházás bruttó 230 millió forint kormányzati támogatásból valósult meg.
A kivitelezés 2019 második felében zárult. A 2020-as világjárvány miatt a kastélyrész 2021-ben vált látogathatóvá.

A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnya – történeti háttér

A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában

egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak,

illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelángyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett.

Idézet Egresitsné Firtl Katalin ügyvezető ismertetőjéből:

„A képtár modernitás és tradíció egymást kiegészítő harmóniája. Most olyan kiállítást nyitunk meg a nagyközönség számára ebben a csodálatos, merészen és nagyvonalúan újraértelmezett teremben, amely ilyen összetételben még soha nem volt látható a nagyközönség számára.


"A porcelános szobában tárolták a hercegi család látványosságnak szánt, alapvetően nem használati porcelánjait. A fertődi Esterházy-műtárgygyűjteményből közel 400 porcelán, köztük igazán egyedi, ritka és értékes darabok tekinthetők meg ebben a rekonstruált szobában.
A patkószárny egybenyíló térsora funkcionális és egy-egy terem tekintetében pedig restaurált és rekonstruált térsor, amely időszaki kiállítások befogadására, megvalósítására nyújt lehetőséget."

„A hely „szellemi-értékrendbeli-tényleges" alaprajzát Esterházy Fényes Miklós erőteljes vonásokkal "rajzolta" meg. Úgy, hogy nemcsak a maga korában tette egyedülálló építészeti jelenséggé és összművészeti-kulturális küldetést beteljesítő központtá Eszterházát, Magyarország legnagyobb és legszebb barokk-rokokó kastély- és kertegyütteseként, de az a jelenben is egyedülállónak számít, egyben korszerű funkciókkal kiteljesíthetően."