Senki sem sejtette, hogy ez lapul a híres Picasso-festmény alatt

VALLAURIS - PABLO PICASSO CERAMISTE SCULPTEUR ESPAGNOL CERAMIQUE POTERIE VASE ATELIER ARTS APPLIQUES
Pablo Picasso (1881-1973), peintre, graveur, sculpteur et céramiste espagnol dans son atelier ŕ Vallauris. LIP-1069-033
Vágólapra másolva!
Rejtett rajzot fedeztek fel Picasso híres absztrakt festménye alatt, amikor korszerű technológiai eszközökkel tüzetesen megvizsgálták az alkotást.
Vágólapra másolva!

Modern technológiai eszközökkel vizsgáltak egy híres Picasso-festményt, ami alatt a mester rejtett rajzait találták. A chicagói Művészeti Intézet kutatócsoportja által felfedezett rajzon egy kancsó, egy bögre és egy asztallapra vagy székre terített újság formái vehetők ki. A kutatókat elsősorban az érdekelte, hogy hogyan vitte fel a festékrétegeket a felületre a festő és hogyan alakult ki a festmény gazdag textúrája.

A vizsgálathoz röntgenes és infrás képalkotó eszközöket is felhasználtak. Picasso nem ritkán festett rá korábbi munkáira,

de a korábbi alkotást általában beépítette az új kompozícióba.

Ez esetben azonban egyszerűen egy vastag fehér festékréteggel lefedte a rajzot, majd arra festette rá 1922-ben az absztrakt csendéletet. A kutatók a korábbi kompozícióinál nem találtak példát ilyen megoldásra.

null

null

A kutatók azt állítják, hogy az elrejtett rajzot bizonyosan Picasso készítette, egy ehhez hasonló vázlatát őrzi is a göteborgi képzőművészeti múzeum. A kubista korszakából származó Csendélet (Still Life) című festményt Picasso barátjának, a párizsi műgyűjtőnek, Gertrude Steinnek ajándékozta.