Nevetséges gyerekrajzot csinált az értékes és gyönyörű festményből a restaurátor - fotók

Bartolomé Esteban Murillo barokk mester, Virgen Inmaculada, Szűz Mária-portré, festmény, Madonna-festmény, restaurálás, felújítás
Vágólapra másolva!
Újabb spanyol festmény restaurálása végződött rosszul, ezúttal egy valenciai festmény, Murillo Szűz Mária portréja felújításával vallott kudarcot egy kontár.
Vágólapra másolva!

Spanyol lapok híradása szerint Bartolomé Esteban Murillo barokk mester egy igen értékes Madonna-festménye, a Virgen Inmaculada esett egy amatőr áldozatául, akit a kép rendbehozatalával bíztak meg, ő azonban a felismerhetetlenségig leegyszerűsítette a női arcot. Az Europa Press hírügynökség hétfőn közzétette, milyen volt a kép előtte és milyen lett a kontárkodás után.

A megbízó egy magángyűjtő volt, aki előre fizetett 1200 eurót (417 ezer forint) a munkáért, és alig tért magához, amikor a teljesen elrontott festményt meglátta.

A művészeti katasztrófa okozója a híradás szerint még egy második esélyt is kapott, de ekkor sem tudott mást nyújtani, csak egy valamivel jobb gyerekrajzot.

Sokaknak a Mr. Bean - Az igazi katasztrófafilm című film egyik jelenete jut eszébe az esetről, amikor a Rowan Atkinson alakította főszereplő véletlen tönkretesz egy értékes festményt, majd a helyrehozási kísérletének egy karikatúraszerű arc lett az eredménye.

Most egy szakembernek kell megkísérelnie a mű megmentését, erre azonban kevés a remény.

A mostani eset hasonlít egy Jézus-freskó szerencsétlen történetére, amely 2012-ben világszerte a címlapokra került. A Zaragoza tartománybeli Borja község kápolnájának 19. századi Ecce homo-freskóját egy 80 éves amatőr restaurátor megpróbálta helyrehozni.

A borzalmas eredményt internetes mémek tömege tette emlékezetessé: az Ecce homo (íme, az ember) címet sokan Ecce monóra (íme, a majom) változtatták, mert a kontár munka eredménye a töviskoszorús Krisztus arca helyett leginkább a moncsicsi nevű plüssmajomra hasonlított.

Nem mindenki tartja viccesnek az ilyen eseteket, amelyek egyre gyakrabban előfordulnak.

- mondta a spanyol restaurátorok szövetségének (ACRE) koordinátora, María Borja Ortiz.

Borja falunak sikerült meglovagolnia a világhír hullámát, az "Ecce mono" óriási turistalátványosság lett: 2013 és 2018 között több mint 200 ezer turista látogatott el a 4900 lakosú aragóniai faluba. Aki szelfit akar készíteni az elrontott portréval, annak fizetnie is kell.