Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Négyezer éves ellopott szobrot ad vissza Iraknak Nagy-Britannia

British Museum, London, Sumér emléktábla
A handout picture released by the British Museum in London on September 28, 2020 shows a Sumerian plaque, dating to around 2400BC, and belonging to the Early Dynastic III period of southern Iraq, that was smuggled out of Iraq and then seized from an online auction site by the UK authorities. - The British Museum said on Monday a rare 4000-year-old sculpture will be returned to Iraq after an investigation involving London police found it had been looted from the country. (Photo by - / The British Museum / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BRITISH MUSEUM " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Egy négyezer éves szobrot ad vissza Nagy-Britannia Iraknak, miután egy online értékesítés miatt indult nyomozás során kiderült, hogy lopott tárgyról van szó.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia visszaad egy négyezer éves mészkőtáblát Iraknak. A londoni rendőrség speciális, műkincsekre szakosodott egysége értesítette a British Museum szakértőit, amikor egy online értékesítői platformon 2019 májusában kínálták eladásra a műtárgyat, melynek eredetéről csak hiányos információkat közöltek. Bár az online leírás szerint „nyugat-ázsiai akkádiai írótábláról” van szó, a szakértők megállapították, hogy a mészkő tábla egy ősi sumér templomból származik, mely időszámításunk előtt 2400-ban állt. A templomot a 19. század végén és 20. század elején feltárták és kifosztották, majd később is többször emeltek el onnan műtárgyakat: az 1990-es években az öbölháború idején, legutóbb 2003-ban az iraki háború alatt. A British Museum közlése szerint

ezért nem lehet pontosan megállapítani, mikor lopták el a kőtáblát.

A négyezer éves faragott kőtábla Forrás: AFP/The British Museum

„Ezt a fontos darabot illegálisan vitték ki Irakból, és a brit hatóságok fedezték fel. Az olyan templomi táblák, mint amilyen ez is, nagyon ritkák, csupán mintegy 50 példány létezéséről tudni” – közölte a múzeum, és kiemelte, hogy az iraki kormány nagyvonalúságának köszönhetően a kőtáblát kiállíthatják, mielőtt visszaszolgáltatják. „A British Museum teljességgel elkötelezett a tiltott kereskedelem elleni harc és a kulturális örökségvédelem mellett” – mondta Hartwig Fischer igazgató.

Jim Wingrave, a londoni rendőrség munkatársa arra biztatta az antikvitások vásárlóit, hogy minden vétel előtt végezzenek alapos eredetvizsgálatot, különösen, ha háborús régiókból származó tárgyról van szó. A British Museum 2019 júliusában közölte, hogy munkatársai azon dolgoznak, hogy a Nagy-Britanniában lefoglalt történelmi értékű tárgyakat értékeljék fel és juttassák vissza származási helyükre, Irakba és Afganisztánba. Egyébként a múzeumot többször érte már kritika amiatt, hogy nem ad vissza több vitatott tételt. A legismertebbek a Parthenon-frízek, más néven Elgin-márványok, melyeket Görögország régóta követel. A márványokat az athéni Akropolisz épületeiről vitte el az 1800-as évek elején Thomas Bruce, Elgin grófja, brit nagykövet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről