333 jó balatoni helyet ajánlanak

Balaton felhős hegy IDŐJÁRÁS KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ TÁJ tájkép tó vitorlás alkonyat NAPSZAK
Fonyód, 2020. május 1. Felhős égbolt és naplemente a fonyódi móló közeléből fotózva 2020. május 1-jén. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Nyolcadszor jelent meg a Magyar Konyha magazin Balaton Gasztrokalauza, amely hagyományosan a nyári lapszámhoz jár ajándékba. A kiadvány 333 tókörnyéki helyet ajánl, köztük 55 vadonatúj úticélt. 
Vágólapra másolva!

Megjelent a Magyar Konyha magazin nyári száma a már hagyományossá vált Balaton Gasztrokalauzzal. Pedig a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet kezdetekor még korántsem volt biztos, hogy meg tud jelenni, illetve hogy van értelme megjelentetni egy ilyen kiadványt. De a veszélyhelyzet elmúltával látta a Magyar Konyha tesztelőcsapata, hogy nemcsak a régi, már bevált helyek nyitottak ki, hanem még újak is születtek.

A Magyar Konyha nyári száma és melléklete, a Balaton Gasztrokalauz Forrás: Origo

Az idei Balaton Gasztrokalauzban 333 étterem, vendéglő, cukrászda, borászat között 55 új hely is szerepel. Az új helyeket piktogram jelzi, ahogy az egész évben nyitva tartó vendéglátóhelyeket és azokat is, amelyek szállást is kínálnak. Az igazán minőségi helyek szinte kivétel nélkül túlélték a válságot, az újak pedig igazodtak az évek óta erősödő trendhez: sokszínű,

igényes tóparti gasztronómia van kialakulóban, kizárólag a Balatonra jellemző ízekkel és életérzéssel.

A fejlődés tehát töretlen, az étlap is egyre változatosabb a tóparton. Az ínyenc fogások és a helyi alapanyagokra épülő beach foodok mellett egyre több a régi típusú kisvendéglő, ahol az igényesebb vendégek már nemcsak a közismert borokat vagy a Hedon kézműves sört keresik, hanem a keszthelyi tokhalat, a tapolcai pisztrángot, a balatonfenyvesi Angus marhát, a tekeresvölgyi sajtot, vagy például a Lellei Konyakmeggyet is.

A 2020-as Balaton Gasztrokalauz Forrás: Origo

Egyre több a minőségi strandbisztró is, ahol szinte divat a helyi alapanyagok használata. Az ilyen helyeken akár fürdőruhában is lehet gourmet fogásokat és jó tóparti borokat kóstolni. Ehhez egyébként szükség volt a termelők, piacok, pékségek, delikáteszboltok, borászok támogatása is. De kellettek az olyan közösségi összefogások is, mint amilyen a Patkó piac, amely bebizonyította, hogy a déli part termelői is elkötelezettek, ha egyelőre nem is olyan ismertek, mint a Balaton-felvidék manufaktúrái.

A járvány miatt idén biztonságosabb Magyarországon nyaralni, és a balatoni pihenéshez jó segítséget nyújt a Balaton Gasztrokalauz, amelyben a borászatok idén először külön fejezetben szerepelnek. A gasztrotúrák mellett már borutakat is könnyedén meg lehet vele tervezni.