Írás- és olvasáskészség-fejlesztő sorozat indult az M2 Gyerekcsatornán

Vágólapra másolva!
Tele van játékos és kreatív megoldással az M2 Gyerekcsatorna új sorozata, amely segíti az írás- és olvasáskészség fejlesztését. A Betűvető című animációs sorozat 10 kisvideójában segíti a gyerekek betűkkel való ismerkedését.
Vágólapra másolva!

Betűvető címmel indított új sorozatot az M2 Gyerekcsatorna. A 10 kisvideó tele van játékos és kreatív megoldásokkal, amelyek mind a gyerekek írás- és olvasáskészségét fejlesztik. Az egy-egy betűhöz kapcsolódó formák, rajzok teszik igazán izgalmassá a betűkkel való ismerkedést. A videókban szereplő rajzokat Bulyáki Zsuzsanna, a Szaffi-ban, valamint a Hercegnő és a kobold-ban is közreműködő grafikus készítette.

Forrás: Mediaklikk.hu

Az NKA támogatásával készült sorozat megálmodója és életre hívója az Artisjus-díjas dalszövegíró, Orbán Tamás, aki

először saját kisfiát kezdte el ezzel a módszerrel a betűvetésre, betűfelismerésre tanítgatni.

A dalszövegíró elmondta, „háromgyermekes apukaként látom, hogy az 5 év körüli gyermekeim érdeklődnek az olvasás iránt, viszont nem tudják mihez kötni a betűk formáit. Az általam ismert ABC-s dalok és versek az alliteráción keresztül próbálnak segítséget nyújtani,

Amikor segíteni próbáltam a gyerekeimnek, vizuális hasonlatokat használtam. Az A betű például olyan, mint az álló létra, vagy a havas hegycsúcs és így tovább. Már a tizedik betűnél és hasonlatnál jártam, amikor bevillant, hogy ebből akár videóalbum is készülhetne.” Orbán Tamás szerint

a videósorozat hiánypótló is,

mivel nem volt eddig ilyen jellegű, a nyomtatott betűk megismerését segítő tanító videó.

Orbán Tamás Fotó: Polyák Attila - Origo

„A koncepció az volt, hogy a magyar ABC 24 leggyakrabban előforduló betűjéből raktam ki 10 olyan szót, ami a játékhoz, a gyerekek világához kötődik. A nyelvünkben gyakrabban előforduló betűk a dalokban is többször visszatérnek, így például az A, I, O betűk háromszor is előkerülnek” – mondta Orbán Tamás. A Betűvető dalait Juhász Attila hangszerelte, és Bakó Krisztina énekli. A több mint 150 rajzból, 72 ezer fotóból összefűzött videósorozat májustól folyamatosan látható a reklám- és erőszakmentes M2 Gyerekcsatornán, valamint az epizódok a Médiaklikken is visszanézhetők. Betűvető hétfőn, pénteken és vasárnap, 19:25-től látható az M2 Gyerekcsatornán.