A slide gitár indiai guruja érkezik a Müpába

Debashish Bhattacharya
Debashish Bhattacharya
Vágólapra másolva!
A világhírű Anoushka Shankar és Zakir Hussain után újabb indiai sztár érkezik a Müpába. Debashish Bhattacharya a maga alkotta slide gitárjával új fejezetet nyitott a klasszikus indiai zene interpretálásában. Ötvenéves pályafutása alatt több mint háromezer alkalommal lépett fel, és a slide gitár egyedüli gurujaként a világ minden tájáról érkező tanítványok százainak adott útmutatást kalkuttai zeneiskolájában. Legutóbbi lemeze, a JOY!Guru felvételeit egyetlen éjszaka alatt rögzítette a kortárs lengyel jazz két jeles alakjával, a dobos Hubert Zemlerrel és a bőgős Wojtek Traczykkal, akikkel március 4-én első alkalommal lép fel a Müpában.
Vágólapra másolva!

Ha zenéről van szó, Debashish Bhattacharya szerint nem léteznek kategóriák, így nincs Kelet és Nyugat sem, mert csakis univerzális értelemben érdemes gondolkodni róla.

– mondta egy korábbi interjúban Bhattacharya.

Debashish Bhattacharya Forrás: Origo

Napjaink egyik legnépszerűbb indiai zenészének a vérében van a művészet. Családjában generációk hosszú sorára visszamenőleg találhatóak zenészek, írók, szanszkrit mesterek.

Debashish Bhattacharya négyévesen debütált a közönség előtt, játékát az indiai rádió is közvetítette.

1978-ban, tizenöt évesen készítette el első indiai klasszikus gitárját. Nem egy nyugati gitár módosított változatáról van szó, hanem egy teljesen új hangszerről, amit szó szerint a semmiből alkotott meg, és amivel új színeket csempészett az ősi hindusztáni rágákba. Persze, mint minden úttörő esetében, őt is érték kritikák jószerivel. A legélesebb hangok éppen azt kifogásolták, hogy az igaz hindusztáni zenében nincs helye a gitárnak. Szerencsére nem hagyta, hogy bírálói eltérítsék a számára kijelölt úttól. Kalkuttai otthonát hátrahagyva, több mint kétezer kilométert utazott, és tíz évig volt távol a családjától, hogy a gitár indiai úttörőjétől, Brij Bhushan Kabrától tanuljon.

– idézte fel ezt az időszakot, amelynek során hangszerének mestere vált belőle.

Debashish Bhattacharya 2020. március 4-én este lép fel a Müpában Forrás: Origo

Debashish Bhattacharya ötvenéves pályafutása során több mint háromezer alkalommal lépett fel,

és a slide gitár egyedüli gurujaként ma ő ad a világ minden tájáról érkező tanítványainak útmutatást kalkuttai zeneiskolájában. A világzene és a jazz olyan sztárjaival dolgozott együtt, mint John McLaughlin, Jerry Douglas, Ballake Sissoko, Bob Brozman és Ustad Zakir Hussain, tradicionális és fúziós lemezeivel egyaránt rendkívüli sikereket, többek közt kétszeres Grammy-jelölést ért el.

Legutóbbi lemezén a kortárs lengyel jazz két jeles alakjával, a dobos Hubert Zemlerrel és a bőgős Wojtek Traczykkal alkotott triót.

A 2018-as JOY!Guru felvételeit egyetlen éjszaka alatt rögzítették Varsóban, minden előzetes egyeztetés és hangszerelés nélkül az egymásra figyelés jegyében, amellyel messze felülemelkedtek téren, időn és műfajokon.

A nagy sikerű JOY!Guru albumának felvételeit egyetlen éjszaka alatt rögzítették Forrás: Origo

A Kelet és a Nyugat utánozhatatlan találkozása ez.

A hindusztáni rágákkal együtt ragyog a jazz, a blues és a hawaii zene ezen az albumon, amit a Müpa közönsége Magyarországon először március 4-én hallhat a Fesztivál Színházban.

A Müpa világzenei kínálatában gyakran találkozhatnak a látogatók az indiai zene legkiválóbb előadóival, így Debashish Bhattacharyát olyan ikonok után köszönthetjük Magyarországon, mint a világhírű Anoushka Shankar és Zakir Hussain.

További információk: https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/joy-guru-debashish-bhattacharya-wojtek-traczyk-hubert-zemler-2020-03-04_20-00-fesztivalszinhaz