Vágólapra másolva!
Pénteken lesz idén a Dalszerzők napja, az Artisjus kezdeményezésének célja, hogy nagyobb figyelem jusson a 13 ezer magyar dalszerzőre.
Vágólapra másolva!

Idén pénteken rendezik meg a Dalszerzők napját, amihez bárki csatlakozhat, ha saját közösségi oldalán egy posztban a #kösziadalt hashtag használatával mond köszönetet kedvenc zenéiért. A kezdeményezést az Artisjus indította útjára, és a célja nagyon egyszerű: arra figyelmeztet, hogy a zenét szeretők ne feledkezzenek meg arról, hogy kedvelt dallamaikat valaki valahol meg is írta.

Az emberek gyakran bele sem gondolnak, hogy a kedvenc dalaikat, zenéiket dalszövegeiket valakik megírták. Az őket megillető elismerés is sokszor elmarad, és elsősorban erre hívja fel a figyelmet a Dalszerzők napja alkalmából elindított #kösziadalt kihívás. A kampányt támogató zenészek

arra kérik a rajongóikat, hogy mondjanak köszönetet kedvenc daluk szerzőinek

a Facebookon és az Instagramon a #kösziadalt hashtaggel, és hívjanak ki három embert, hogy tegyék ugyanezt. Tavaly többek között Péterfy Bori, Freddie, Radics Gigi, Molnár Tamás és a Margaret Island álltak az ügy mellé. Radics Gigi azt mondta, „dalszerzőként szeretek más szerzőkkel együtt dolgozni, hiszen így több érzés és nézőpont kerülhet a dalokba. Sokszor a dalszöveg írójának a legnehezebb a feladata: a dal hangulatán és stílusán túl az énekes által megálmodott témát is figyelembe kell vennie, úgy, hogy a közönség számára befogadható, de szakmailag is maradandó szülessen."

Évente mintegy 17 ezer új dal születik Magyarországon, az Artisjus adatbázisában jelenleg már több mint 280 ezer magyar mű szerepel. Lábas Viki, a junior Artisjus-díjas Margaret Island énekese és egyik szerzője a Dalszerzők Napja kapcsán azt mondta, hálás azért, hogy a dalszerzők köre folyamatosan bővül, és egyre több emberrel tudják inspirálni egymást, szövegírókkal, producerekkel egyaránt.