Kiemelkedő könnyűzenei koncertek a CAFe Budapesten

Vágólapra másolva!
A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál könnyűzenei fellépői már évek óta minden műfajban elhozzák produkciókat Budapestre. Idén fellép többek között William Fitzsimmons, Apparat, Jozef van Wissem, Lisa Morgenstern és a Volkova Sisters is - írja közleményében a CAFe Budapest.
Vágólapra másolva!

Évek óta telt házzal mennek a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál könnyűzenei koncertjei. Idén óriási érdeklődés övezi a hosszú idő után újra szólóalbumot megjelentető Sascha Ring, vagy ahogy sokan ismerik, Apparat koncertjét a Müpa hangversenytermében. A német elektronikai zseni az év elején jelentette meg LP5 című albumát, amely a Modeselektorral közös projekttel, a Moderattal ellentétben inkább a neoklasszikus ambient műfajába tartozik. A lemez elkészítésében a csellista Philipp Thimm is szerepet kapott, de a felvételeken hallható harsona, trombita, szaxofon, hárfa és nagybőgő is.

Az amerikai énekes-dalszerző William Fitzsimmons talán eddigi legszemélyesebb albumát hozza el az Akvárium Klub KisHalljába. A vak szülők gyermekeként felcseperedő énekestől egyáltalán nem áll távol a lélek mélyebb zugaiba való utazás, mielőtt ugyanis elkötelezte volna magát gyerekkori szenvedélye, a zene mellett, évekig dolgozott pszichoterapeutaként.

A The Sparrow and The Crow dalai szívfacsaróan mesélnek kudarcról, megcsalásáról és fájdalomról, és olyan népszerű tv-sorozatokban csendültek fel, mint a Grace Klinika vagy a Tuti Gimi. Úgy tűnik, a sors ismétli önmagát, hiszen a pontosan 10 évvel később, 2018 szeptemberében megjelent Mission Bell egy újabb válás történetét meséli el. Az estet a Halott Pénz énekese, Járai Márk koncertje nyitja majd.

Jozef van Wissem Forrás: Meeuw

Jozef van Wissem lantművészt Jim Jarmusch 2013-ban bemutatott kultfilmje, a Halhatatlan szeretők-ből (Only Lovers Left Alive) is ismerhetjük. Pontosabban a zenéjét. A film misztikus atmoszféráját döntően meghatározza a rendkívüli intenzitású zene, amit a holland lantos komponált, és amiért Cannes-ban díjjal ismerték el. Az A38-on is hasonlóan katartikus élményben lehet része a közönségnek, hiszen az este során számos, a filmből ismert dallam szólal majd meg.

Hasonlóan éteri hangulatúnak ígérkezik a bolgár származású, Berlinben élő Lisa Morgenstern koncertje is. A komoly- és könnyűzenéből egyaránt inspirációt merítő zongorista-énekes-dalszerző második, az argentin származású producer-csellista, Sebastian Plano közreműködésével rögzített, Chameleon című nagylemezével tér vissza az A38 Hajó színpadára. Az est tökéletes nyitánya lesz az előzenekarként fellépő Jónás Vera, aki a díjnyertes Tiger, Now! album anyaga mellett még sosem hallott, kiadatlan dalokat is játszik majd.

Jónás Vera Forrás: Marosi Viktor

Igazi kuriózum lesz a Garden Wonder: The Big Secret névre hallgató városi koncert, amelynek, ahogy a neve is sugallja, egyelőre homály fedi a helyszínét. A havonta megrendezett különleges, titkokkal övezett est helyszínei közt volt már festőműterem, egy privát nappali, egy kert, egy kávézó és egy gyárépület is. A főszereplő pedig mindig egy olyan művész, aki korábban nem járt még Budapesten: ezúttal a kaliforniai születésű, jelenleg Berlinben élő, indie folk-popot játszó Ed Prosek érkezik, aki nem kevesebb, mint tizenhat fős vonós kísérettel zenél majd. Az estét a magyar elektronikus zenei élet egyik legsokoldalúbb zenésze, iamyank és a zongorista-énekes Lavalu koncertjei teszik majd teljessé.

A hazai underground szcéna nagyágyúi is különlegességgel készülnek a fesztiválra: a már 40 éve töretlen népszerűségnek örvendő Vágtázó Halottkémek ezúttal

az Átrium színpadát veszik majd be, meghatározhatatlan műfajú, pszichedelikus hardcore etno-sámánpunkjukkal,

amelyhez keresve sem találhattak volna jobb előfutárt, mint a chilei vendégzenekar, a Föllakozoid. Vendégzenészekkel, különleges installációkkal és egy egész estés bulival ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját az Artus Stúdió falai között a Volkova Sisters, akik egy igazi darkos boszorkánydiszkót ígérnek a jeles alkalomra.

Kamondy Ágnes az A38 Hajó színpadán tér vissza bensőségesen szép új dalokkal és egy szcenírozott koncerttel, amelyet a régi barát és munkatárs, Vörös Róbert rendez Pest fölött az ég címmel.

Az Ed is On zenekar Forrás: Pakó Petra

A 3. Magyar Klipszemle CAFe-különdíjasa, a pop-rockban utazó Ed Is On zenekar egy igazi nagyágyú frontemberrel, a Katona József Színház Junior Prima-díjas színésze, Tasnádi Bence vezetésével veszi be a TRIP Hajó fedélzetét, míg a legjobb hazai zenei videók a 4. Magyar Klipszemlén, az Akváriumban küzdenek meg a szakma és a nézők szavazataiért.

A tavalyi nagy siker után idén is a VOLT Lokál kisterme ad otthont az Akvárium Klub és a CAFe Budapest közös klubsorozata, a Downtown CAFe koncertjeinek, amelyek kimozdítják a közönséget a zenei komfortzónájukból. Az ingyenes koncertek sorát az improvizációra épülő, pszichedelikus elektronikában utazó 12z nyitja, de fellép a 60-as évek Amerikájának avantgárd jazzéből merítő Dzsindzsa, az improvizációnak szabad teret adó JazzaJ az ősi hangzásokkal és hangszerekkel kísérletező Decolonize Your Mind Society is.

Ivan and The Parazol Forrás: CA
Fe Budapest

A Margó Irodalmi Fesztiválnak otthont adó Várkert Bazárban a magyar és a világirodalom újdonságai mellett hazai könnyűzenei koncertek is várják az érdeklődőket: képzeletbeli könyvtárát mutatja be színészvendégeivel az Ivan & The Parazol, a VAN Filmzenekar a kritikai és közönségsikert is hozó Rossz versek című film zenéjével jön. A fesztivál programjáról a hivatalos weboldalon találhatók információk, a rendezvénysorozat blogján pedig érdekességekkel, kulisszatitkokkal, zenei listákkal és a fesztivál fellépőinek különleges időkapszuláival készül az október 4-én induló 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválra.