Civakodás miatt maradhat el a jubileumi Woodstock fesztivál

Woodstock, 1969, fesztivál
View of a large group of young men and women as they sit on the grass and wait for a bus to take them to the Woodstock Music and Arts Fair, New York, August 1969. The festival ran from August 15 to 18. (Photo by Ralph Ackerman/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Egy New York-i bíróság előtt csaptak össze hétfőn az augusztusra tervezett Woodstock 50 fesztivál szervezői és a rendezvény korábbi finanszírozó partnere. Kölcsönösen egymást vádolják a rendezvény szervezési problémái miatt.
Vágólapra másolva!

Az idén augusztursra tervezett Woodstock 50 fesztivált az ötven évvel ezelőtt a New York állambeli Bethelben megrendezett híres woodstocki fesztivál évfordulójára tervezik. A szervezők

eredetileg 150 ezer fős közönséggel számoltak,

ám a bíróságra benyújtott dokumentumokból kiderült, hogy a kiválasztott helyszín nem bír el 65 ezer embernél többet. Sem az infrastruktúra, sem más feltételek nem megfelelőek. Ehhez képes a szervezők ragaszkodnak az eredeti elképzeléseikhez: 100 nap múlva, augusztus 16. és 18. között meg akarják rendezni a fesztivált a New York állambeli Watkins Glen International autóversenypályán.

Fiatalok várják a buszt, hogy eljussanak az első Woodstock fesztiválra 1969-ben Forrás: Getty Images/Ralph Ackerman

Az 50 évvel ezelőtti poptörténeti jelentőségű fesztiválra emlékező rendezvényre számos világsztár fellépőt hívtak már meg. Gregory Peck, a fesztivál egyik szervezője azt mondta, „Ikonikus és történelmi eseményt szervezünk, amely az 1969-es koncert témája, a béke és a zene előtt tiszteleg”. A rendezvény korábbi fő befektetője, az Amplifi Live azonban április 29-én lefújta az eseményt arra hivatkozva, hogy az előkészületek megakadtak, továbbá a szervezők nem tudják garantálni a közönség és a fellépők egészségét és biztonságát. Ezért a szervezők

beperelték a visszalépett finanszírozó partnert,

és hangsúlyozták, hogy az Amplifi egyedül nem fújhatja le a show-t. Szabotázzsal és a közönség elijesztésével vádolták meg a céget, és tiltakoztak az ellen, hogy az Amplifi visszahívta a fesztivál eredeti, 49 millió dolláros (14 milliárd forintos) költségvetéséből azt a 18 millió dollárt (5,2 milliárd forintot), ami még megmaradt a fesztivál bankszámláján. A finanszírozó partner bírósági beadványában azt állította, hogy a szervezők alkalmatlanok a rendezvény megvalósítására.

Tömeg az 1969-es Woodstock fesztiválon Forrás: Getty Images/Ralph Ackerman

A szervezők oldaláról pedig Gregory Peck azt hangsúlyozta, hogy a rendezvénynek egy új produkciós cég bevonása és más kiadások miatt szüksége van a hiányzó 18 millió dollárra, ezért visszakövetelik a pénzt. Továbbá azt is el akarják érni, hogy a bíróság tiltsa meg az Amplifi Live-nak, hogy tárgyaljon a fellépőkkel és a médiával. A szervező hozzáfűzte, hogy újabb lehetséges finanszírozó partnerekkel is tárgyalnak, azonben egyet sem nevezett meg közülük.

A Woodstock 50 fesztiválra több mint 80 fellépő művészt hívtak már meg, köztük Jay-Zt, a Creedence Clearwater Revival alapítóját, John Fogertyt vagy Miley Cyrust. A jegyeket április 22-ei kezdéssel akarták árulni, de ezt egyelőre elhalasztották. A fél évszázada lezajlott woodstocki fesztivál eredeti helyszínén, amelyet most egy művészeti központ üzemeltet, a jeles évforduló alkalmából augusztus 16. és 18. között saját megemlékezést tartanak, amelyen mások mellett Ringo Starr, Santana és Fogerty is szerepelni fognak.