Orbán Viktor szenzációs bejelentést tett

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor jelenlétében adták át a Szabolcs utcában az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ Liget Budapest projekt keretében elkészült épületét, ahol a miniszterelnök bejelentette: a Szépművészeti Múzeum számára a magyar állam megvásárolta Renoir Fekvő női akt című festményét.
Vágólapra másolva!
Forrás: Csudai Sándor - Origo

Egy olyan mű jött létre, amelyhez még csak hasonló sem létezett itt soha – mondta az épület átadásán Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója. Hozzátette: olyan korszerű őrzőhely létesült három múzeum több tízezer műtárgyának, amely léptékében és minőségében is a világ élvonalába tartozik. Renoir 12,3 millió dollárért (3,5 milliárd forint) megvásárolt mesterművét május 24-től kamarakiállításon láthatja a Szépművészeti Múzeum közönsége.

A mű leleplezésének pillanatáról egy videó már felkerült a miniszterelnök Facebook-oldalára:

Orbán: Az identitás a kultúrában tükröződik

Egy nép és egy civilizáció identitása leginkább a kultúrában tükröződik és összpontosul – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. „Büszkék vagyunk Európa több ezer éves görög, római, zsidó és keresztény örökségére, és büszkék vagyunk arra, hogy a magyarok ezer esztendőn keresztül gazdagították ezt az örökséget” – hangsúlyozta, majd kiemelte:

amikor azt érezni, hogy ezt a kultúrát veszély fenyegeti, „azonnal kigyullad egy vörös fény a fejünkben, és azonnal akcióba is lépünk”.

A magyarokkal nem fordulhat elő, hogy a saját nagyvárosaikban etnikai és kulturális értelemben kisebbségbe kerüljenek, mert amikor úgy érzik, kihívás éri a kulturális identitásukat, megszólal a „vészcsengő” – fogalmazott a kormányfő.

View this post on Instagram

Fekvő női akt #renoir

A post shared by Orbán Viktor (@orbanviktor) on

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központról szólva Orbán Viktor kiemelte, hogy

Európában csak két ilyen intézmény van, az egyik Londonban a British Museumhoz, a másik pedig Szentpéterváron az Ermitázshoz tartozik.

Orbán Viktor azt mondta, hogy a most átadott intézmény évtizedek óta a legnagyobb múzeumszakmai fejlesztés Magyarországon,

Orbán: Évtizedek óta ez a legnagyobb múzeumszakmai fejlesztés Magyarországon Forrás: Csudai Sándor - Origo

Az egymillió kulturális emlékkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a baloldali, progresszív megközelítés szerint ezekben a halott fehér kultúra porosodó tárgyai láthatók, nemzeti szempontból nézve viszont ez az eleven kulturális örökségünk.

- fogalmazott, a múzeumokat pedig - háttérintézményeikkel együtt - a gondolkodás iránytűinek nevezte.

Orbán Viktor: A múlt talapzata nélkül ugyanis "gyökértelenül sodródunk a történelem viharai közepette Forrás: Csudai Sándor - Origo

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy tíz éve még gondolni sem lehetett Magyarországon nagy kulturális vállalkozásokra,

2011-re azonban megjött a bátorság, hosszú távú, nagy kulturális vállalkozások nélkül ugyanis a gazdaság rendbetétele is kevesebbet ér.

Orbán Viktor beszéde végén azt mondta, hogy ilyen léptékű kulturális fejlesztésre, mint a most átadott központ,

csak a leggazdagabb, legerősebb európai nemzetek voltak képesek,

Magyarország pedig az elmúlt években annyira megerősödött,

A Liget Budapest Projekt keretében elkészült új intézmény a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria műtárgyainak megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához biztosít hátteret a Városliget szomszédságában, a XIII. kerületi Szabolcs utcában.