Elindult a Fesztivál Akadémia Budapest

Fekete Péter az Fesztivál Akadémia Budapest
Vágólapra másolva!
Új nemzetközi arculattal május 7-én, kedden elstartolt a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás művészeti vezetésével megvalósuló Fesztivál Akadémia Budapest elnevezésű, kamarazenei programsorozat, amelyen a koncertek mellett zenés séta, előadások, fotókiállítás és kerekasztal-beszélgetések is lesznek.
Vágólapra másolva!

Május 7-én indították útjára a Fesztivál Akadémia Budapest programsorozatot vadonatúj nemzetközi arculattal. Az idei fesztivál lesz a negyedik a sorban, és a hangversenyeknek a Zeneakadémia, a III. Fehér Ilona Hegedűversenynek a Hagyományok Háza, a kísérőprogramoknak többek között könyvtárak, az Országház kupolacsarnoka, valamint a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda adnak majd otthont.

A fesztivál keddi sajtótájékoztatóján Kelemen Barnabás művészeti vezető azt mondta, „idén merült fel legélesebben az igény, hogy fesztivál a nemzetközi média holmokterébe kerüljön”. A fesztivál alapítói Szabó Stein Imrét kérték fel a nemzetközi brand felépítésére és a kommunikációs világpremierre. A nevéhez fűződik a Zeneakadémia nemzetközi újrapozicionálása, a Bartók Világverseny és a Nemzetközi Marton Éva Nemzetközi Énekverseny elindítása is. A fesztivál nemzetközi áttörését vezénylő szakember szerint

a fesztivál fiatal ugyan, de egészen egyedi a hangulata,

és zenei teljesítménye megérett arra, hogy az országimázst szolgáló erős brandként a világ elé tárják. Újjászületett a honlap, és vadonatúj film és arculat is készült hozzá.

A fesztiválon idén is a világ legkeresettebb és legjelentősebb művészei adnak kamarazenei hangversenyeket, amelyeken a zeneirodalom slágerei – Vivalditól a Négy évszak, vagy Schuberttől a Pisztrángötös – éppúgy elhangoznak, mint valódi ritkaságok, mint amilyen például Pierre Boulez Messagesquisse című hétcsellós darabja, illetve két ősbemutató fiatal magyar zeneszerzőktől. A fesztivál különlegessége többek között az, hogy

a legrangosabb nemzetközi professzorok tartanak mesterkurzusokat,

amelyekre szerte a világból érkeznek zeneakadémista növendékek. Idén harmadik alkalommal újra megrendezik a Magyarországon egyedülálló, tizenkilenc év alatti gyerekeknek meghirdetett III. Fehér Ilona Nemzetközi hegedűversenyt, amelyre több mint 60 diák jelentkezett három földrészről, és amelynek zsűrielnöki tisztét a legendás Shlomo Mintz tölti be.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára beszél a sajtótájékoztatón Forrás: Felvegi Andrea

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón azt mondta,

Fazekas Gergely zenetörténész, a művészeti vezetés tagja pedig azt mondta, hogy évekre előre lekötött komolyzenei világsztárok, Joshua Bell, Vilde Frang, Alina Ibragimova, Maxim Rysanov, Dejan Lazič, Ránki Dezső, José Gallardo és sokan mások

úgy érkeznek Budapestre a Fesztivál Akadémiára, mintha hazatérnének.

Július 25-én este az Országház kupolacsarnokában Liszt Ferenc Koronázási misé-jéből adnak elő két tételt államiságunk legfőbb jelképe, a Szent Korona tiszteletére.

A fesztivál szlogenje mostantól a Fenséges és féktelen, és ezzel összhangba kerül a meghirdetett zenei program címe: Káosz és harmónia. A sajtótájékoztatón Kokas Katalin művészeti vezető azt mondta: „most túlzás nélkül állítható, hogy július utolsó hetében a nemzetközi komolyzenei élet szíve Budapesten fog dobogni”.